Χατζηδάκης για νέες τεχνολογίες

«Οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών είναι ένα πεδίο με εθνική προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με τίτλο «Aneesh Chopra and the Greek Government on Reforms & Competitiveness».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, σε αυτό το πλαίσιο

έχουν τεθεί ως προτεραιότητες η νέα «Εθνική Ευρυζωνική Στρατηγική» σε δύο άξονες, τις «προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές» και τις «καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες», αλλά και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε σχέση με τις δομές του υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται πρωτοβουλίες όπως:

- Το εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών (e-procurement) για τις Δημόσιες Συμβάσεις και Προμήθειες. Ειδικότερα, το Εθνικό Σύστημα για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Προμήθειες (ΕΣΗΔΠ) ολοκληρώνεται στις αμέσως επόμενες εβδομάδες και τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2013, πιλοτικά. Παράλληλα, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΑΓΟΡΑ) τίθεται σε λειτουργία σε 3 φάσεις, με ημερομηνία έναρξης το Νοέμβριο.

- Η πρόβλεψη για συνεχή έλεγχο του βαθμού ωρίμανσης των επενδύσεων με ηλεκτρονικό τρόπο για λόγους διαφάνειας και ταχύτητας, στο νέο πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων.

- Η ηλεκτρονική παρακολούθηση των 181 υψηλής προτεραιότητας έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

- Η δυνατότητα μετά την αυτοαπογραφή στο ΓΕΜΗ, που ολοκληρώνεται φέτος για μεταβολές εξ αποστάσεως.

- Η τηλεματική των αστικών συγκοινωνιών, που θα έχει θετικές συνέπειες τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης όσο και στο επίπεδο συνολικά των συγκοινωνιακών υπηρεσιών (π.χ. εκτίμηση χρόνου δρομολογίου, βέλτιστες διαδρομές). Το έργο θα παραδίδεται προς χρήση σταδιακά την περίοδο 2013-2014. Ακολούθως, με αυτό συνδέεται και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το έργο παραδίδεται προς χρήση σταδιακά κατά την περίοδο 2014-2015.

Η τρίτη προτεραιότητα αφορά την ενίσχυση της Καινοτομίας. Ειδικότερα:

- Αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων με απλοποίηση των διαδικασιών και δημιουργία μηχανισμού που θα δίνει προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας (κλαδική προσέγγιση).

- Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το venture capital. Το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας έχει ήδη επενδύσει σε περισσότερες από 50 ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας. Χάρη στο πρόσφατα συσταθέν «Ταμείο Καινοτομίας» του ΤΑΝΕΟ, κατόπιν συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Το συνολικό κεφάλαιο του Ταμείου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ συνολικά. Επίσης, υπάρχει στενή συνεργασία του υπουργείου και του EIF, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη δημιουργία νέων επενδυτικών κεφαλαίων σποράς για τις σύγχρονες τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής. «Εκτίμησή μας είναι πως μπορεί σύντομα να έχουμε θετικά αποτελέσματα» σχ

Keywords
Τυχαία Θέματα