Χάος στην ανατολική Ουκρανία

Στην απελευθέρωση 67 φιλορώσων που κρατούνταν με την κατηγορία της υποκίνησης των αιματηρών επεισοδίων, την Παρασκευή, στο μέγαρο των συνδικάτων στην Οδησσό, προχώρησε η τοπική Αστυνομία, υπό την πίεση χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν περικυκλώσει το αστυνομικό μέγαρο της πόλης.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί video που δόθηκε στη δημοσιότητα και παρουσιάζει στέλεχος των ακροδεξιών, να πυροβολεί αρχικά εναντίον των διαδηλωτών

στο μέγαρο των συνδικάτων και αμέσως μετά, να ισχυρίζεται σε τηλεφωνική συνέντευξη, ότι δέχθηκε επίθεση από ένοπλους φιλορώσους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Στη Μόσχα αναμένεται να μεταβεί την ερχόμενη Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Τη διεξαγωγή δεύτερης διεθνούς διάσκεψης για να δοθεί τέλος στην ουκρανική κρίση προωθεί η Γερμανία, με τον επικεφαλής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ να απευθύνει σχετική έκκληση σε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με Τζον Κέρι, Κάθριν Άστον, Σεργκέι Λαβρόφ και τον ΟΑΣΕ. Την ίδια στιγμή, τηλεφωνική επικοινωνία με επίκεντρο την ουκρανική κρίση και το φυσικό αέριο είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος.

Στη δέσμευση κεφαλαίων ύψους 139 εκατ ευρώ, τα οποία ανήκουν στον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, προχώρησαν οι ελβετικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, o αριθμός των Ουκρανών Εβραίων μεταναστών στο Ισραήλ αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 142%, τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και η αύξηση αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί, λόγω της συνέχισης της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Εβραϊκό Πρακτορείο (Agence Juive), μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία χειρίζεται μεγάλο μέρος της μετανάστευσης των Εβραίων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την οργάνωση, συνολικά 762 Ουκρανοί Εβραίοι μετέβησαν στο Εβραϊκό κράτος τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 ο αριθμός των Ουκρανών Εβραίων μεταναστών είχε ανέλθει σε 315 (+142%).

Keywords
Τυχαία Θέματα