«Χαμόγελα» για το 8μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,78 δισ. ευρώ καταγράφουν τα στοιχεία γενικής κυβέρνησης Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013 που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης το πλεόνασμα είναι 2,7 δισ. ευρώ, αλλά ταμειακά μόνο περιορίζεται από τις αποπληρωμές χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης στα τέλη Αυγούστου ήταν 6,2 δισ. ευρώ έναντι 6,34 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 8,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώνονται σε 409,4 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο έναντι 643,3 εκατ. ευρώ στην αρχή του χρόνου.

Να

σημειωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα όπως ανακοινώνεται από το υπουργείο Οικονομικών, μετράται σε ταμειακή βάση και διαφέρει από το μνημονιακό στόχο (οριακό πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2013 που εκτιμά η κυβέρνηση) και τούτο διότι για να βγει το τελικό μέγεθος (εθνικολογιστικό) θα πρέπει να μεταφερθούν» έσοδα και δαπάνες στον χρόνο δημιουργίας τους.Για παράδειγμα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που πληρώνονται φέτος (3,95 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο) επιβαρύνουν το έλλειμμα του έτους δημιουργίας τους, παρά τους παρ' ότι φέτος πληρώθηκαν.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών: «Τα ταμειακά στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης κατά το οκτάμηνο του έτους, ενισχύουν την τάση σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της χώρας».

Για την πορεία των εσόδων κατά το μήνα Σεπτέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως «τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν καλύτερα από τους στόχους. Συγκεκριμένα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4.083 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου που είχε τεθεί και 614 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Συνεπώς, ενισχύεται η εκτίμηση ότι βήμα - βήμα προσεγγίζεται ο στόχος: Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης για το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι διάθεσης για πανηγυρισμούς. Βεβαίως και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στις προσπάθειες. Έχουμε χρέος να δικαιώσουμε τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα