Χαιρέτισε την εκεχειρία ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών και ζήτησε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο» μηχανισμό ελέγχου για την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντιζαρίτς, ο Μπαν χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας «και ενθάρρυνε όλους όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία να επιδείξουν καλή θέληση και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή
της».

Ο Μπαν «υπογράμμισε ότι ένας έλεγχος και μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη εποπτεία είναι απαραίτητα στοιχεία για να εφαρμοστεί με επιτυχία η εκεχειρία και το ειρηνευτικό σχέδιο».

Πιο μακροπρόθεσμα, ο γ.γ. του ΟΗΕ ευχήθηκε να υπάρξει «μια βιώσιμη ειρήνη βασισμένη σε μια λύση που θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Μπαν «προσέφερε την πλήρη υποστήριξη του ΟΗΕ» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί «αν οι δύο πλευρές το ζητήσουν», χωρίς όμως να διευκρινίσει τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο οργανισμός.

Επίσης «χαιρέτισε τις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, οι οποίες έπαιξαν ρόλο στη σημερινή πρόοδο και ενθάρρυνε τη συνέχιση των επαφών αυτών», σημείωσε ο Ντιζαρίτς μιλώντας στους δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα