Μπλόκο στις διαπραγματεύσεις για τα «Mistral»

Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία έχουν "μπλοκαριστεί" για θέματα που αφορούν τη μεταβίβαση τεχνολογίας μετά την πολιτική συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Σεμεζόφ, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις εξοπλισμών."Το πρόβλημα είναι εδώ. Στην αρχή είχαμε πει ότι η τιμή δεν προέβλεπε μόνο το σκάφος, αλλά και τις τεχνολογίες", δήλωσε ο Σεμεζόφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

"Φαίνεται ότι σε επίπεδο προέδρων επιτεύχθηκε
συμφωνία, αλλά όλα μπλοκαρίστηκαν στο επίπεδο των διαπραγματευτών", πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Πόποβκιν είχε αναφέρει προηγουμένως ότι το κόστος του συμβολαίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. 

Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι οι Γάλλοι αρνούνται να μεταφέρουν στην Ρωσία τα συστήματα επικοινωνίας και διοίκησης. 

Σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα εξοπλισμών τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, "το πιο πιθανό είναι ότι οι Γάλλοι έχουν προτείνει μια απλοποιημένη εκδοχή του συστήματος μάχης Zenith 9 και δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένοι να παράσχουν στο σύστημα διοίκησης SIC-21." 

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν στη Σεν Ναζέρ (Δυτικά) μια πολύ αμφιλεγόμενη συμφωνία, η οποία προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων πλοίων τύπου Mistral, για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, δύο από τα οποία θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία και δύο στη Ρωσία.

Η προμήθεια ενός τέτοιου σκάφους στη Μόσχα, που υποστηρίχθηκε από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, γίνεται για πρώτη φορά από μια χώρα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από την Ουάσιγκτον και τις Βαλτικές χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και από τη Γεωργία.
Keywords
Τυχαία Θέματα