Άσκηση «Ηνίοχος»

Σε εξέλιξη είναι η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ που οργανώνει η πολεμική μας Αεροπορία. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται εξειδικευμένες αποστολές Αεροπορικών και Διακλαδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Δόγμα Διακλαδικών Επιχειρήσεων και το Διακλαδικό Δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Η άσκηση ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις11 Απριλίου. Συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, MIRAGE 2000 και MIRAGE 2000-5,

που έχουν μετασταθμεύσει στο Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, στη βάση του «Single Base Concept» και με την επί τόπου σχεδίαση και διαδοχική εκτέλεση των αποστολών, δημιουργείται ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, μέσα από έναν εντατικό ρυθμό επιχειρήσεων, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο της εκπαίδευσης εκπαίδευσης.


Η Άσκηση, σχεδιάζεται και υλοποιείται σε συνδυασμό με ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς. Διεξάγεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, όπου υπάρχουν αεροπορικές βάσεις. Στην άσκηση συμμετέχουν μέσα και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως μέσα Ηλεκτρονικού πολέμου, πολεμικά πλοία και άλλα, που επιχειρούν , είτε από τις θέσεις ειρηνικής περιόδου, είτε έχουν μετασταθμεύσει για τους σκοπούς της Άσκησης.

Η Άσκηση εκτελείται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας [(ΚΕντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ)], υπό την επίβλεψη του ΓΕΑ, σε συνεργασία με την 1η Στρατιά, την ΑΣΔΕΝ και το Αρχηγείο Στόλου.
Τα σενάρια της Άσκησης περιλαμβάνουν καταστάσεις κλιμακούμενης έντασης, εικονικής κρίσης ή κατάσταση έντασης - προχωρημένων εχθροπραξιών. Γι' αυτό και θα συμμετέχον και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού , αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα του πυροβολικού.

Οι επιχειρήσεις της Άσκησης εκτελούνται σε ρεαλιστική βάση, στα πρότυπα ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων (TLP, RED FLAG.κ.ά.), με τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς - παραδοχές ακολουθώντας τις Βασικές Διαταγές Πτήσεων και την υποστήριξη αποστολών Ηλεκτρονικού Πολέμου. Οι συμμετέχοντες ασκούνται και ενεργούν απεικονίζοντας φίλιες και εχθρικές δυνάμεις.

Κύριος σκοπός της Άσκησης είναι η εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση μικτών σχηματισμών σύμφωνα με τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια, ενώ μέσα από την ρεαλιστική εκτέλεση των επί μέρους ασκήσεων, η δοκιμή και αξιολόγηση διαφόρων τακτικών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Επίσης, τα μαχητικά αεροσκάφη θα εκτελέσουν και όλες τις προβλεπόμενες βολές.


Ρεπορτάζ: Χρήστος Καπούτσης


.

Keywords
Τυχαία Θέματα