Ασήκωτα τα βαρίδια του Βενιζέλου

του Βασίλη Πάικου

Το ισχυρότερο δε και πιο επιβαρυντικό για την εκλογική προσπάθεια μειονέκτημα του ΠΑΣΟΚ και του νέου αρχηγού του, είναι η εδραιωμένη πλέονπεποίθηση των πολιτών, πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος ζητά την ψήφο τους, προκειμένου να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. από καλύτερες θέσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου

κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ. Είναι ο πλέον βραχύβιος εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Έμεινε στην πρωθυπουργία μόνο δύο χρόνια.  Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ κατείχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τρία χρόνια παραμονής. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής  κυβέρνησαν για δύο θητείες, και ο Ανδρέας Παπανδρέου για τρεις. Ο Γεώργιος Ράλλης, ο Τζανής Τζαννετάκης, ο Ξενοφών Ζολώτας, και ο Γεώργιος Γρίβας δεν λογαριάζονται στην στατιστική παρατήρηση, δεδομένου ότι υπήρξαν Πρωθυπουργοί «ειδικών περιστάσεων».

Η πολιτική σημασία του γεγονότος έχει να κάνει με τους λόγους και με τον τρόπο δια τον οποίων  ο Γιώργος Παπανδρέου εξέπεσε του αξιώματός του. Και με την αυτονόητη πολιτική επιβάρυνση του κόμματός του. Του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα εκλέγει τον νέο του αρχηγό. Τον τέταρτο κατά σειράν Πρόεδρό του.

Σήμερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναδεικνύεται, άνευ αντιπάλου, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ενός κόμματος που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τον ένα ή τον άλλο ρόλο, κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου για 38 χρόνια. Και εν πολλοίς την καθόρισε. Ενός κόμματος που σήμερα κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο του δημόσιου βίου, κάτω από το βάρος των καταλυτικών του ευθυνών για την κατάσταση της Χώρας, αλλά και επειδή εμφανίζεται πλέον ενώπιον του λαού πολυδιασπασμένο. Ο νέος πρόεδρος επέλεξε ως κεντρικό προπαγανδιστικό του σύνθημα την ελπιδοφόρα διαβεβαίωση: «Αρχίζουμε». Προκειμένου να δώσει το μήνυμα του νέου ξεκινήματος. Θα μπορούσαν οι αντίπαλοί του, εξ ίσου προπαγανδιστικά, να του απαντήσουν: «Τελειώσατε».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως εκλογικών επιδόσεων, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τελειώσει, ό,τι κι αν γίνει. Τώρα ή αργότερα, ευκολότερα ή δυσκολότερα θα σταθεί στα πόδια του. Απλώς η μεγάλη πρόκληση για τον νέο αρχηγό αρχίζει μετά από τις εκλογές. Όταν θα πρέπει να ξαναστήσει το Κίνημα σχεδόν από τις στάχτες του. Μια προσπάθεια που θα αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη καθώς, κατά πάσαν λογική πρόβλεψη, θα συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. Οπότε θα συνεχίσει να φορτώνεται βάρη, ευθύνες και φθορά. Τώρα και στο δίμηνο που μεσολαβεί ως τις εκλογές, ο Βενιζέλος απλώς  θα προσπαθήσει να περισώσει ό,τι μπορεί με συναισθηματικού προπάντων χαρακτήρα προτροπές και εκκλήσεις.  Χαρακτηριστική εν προκειμένου είναι η πρόσκληση στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «να γυρίσουν στο σπίτι τους». Για πιο ουσιαστική και πιο «σύνθετη» εκλογική επιχειρηματολογία δεν γίνεται λόγος, καθώς δεν διαθέτει ούτε τα χρονικά ούτε τα πολιτικά περιθώρια.

Το ισχυρότερο δε και πιο επιβαρυντικό για την εκλογική προσπάθεια μειονέκτημα του ΠΑΣΟΚ και του νέου αρχηγού του, είναι η εδραιωμένη πλέον πεποίθηση των πολιτών, πως ο Βαγγέλης

Keywords
Τυχαία Θέματα