Άρθρο Βενιζέλου για το βιβλίο του Μπόφινγκερ

Με το βιβλίο του Γερμανού καθηγητή και μέλους του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης τα τελευταία οκτώ χρόνια, Πέτερ Μπόφινγκερ, καταπιάνεται σε άρθρο του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που χαρακτηρίζει το βιβλίο με τίτλο «Επιστροφή στο Μάρκο; Η Γερμανία χρειάζεται το Ευρώ», ως το εκδοτικό γεγονός του 2012 για την Ελλάδα.

Ο κ.

Βενιζέλος αιτιολογεί τον χαρακτηρισμό διότι οκ. Μπόφινγκερ, όπως αναφέρει, κατέρριψε τους δυσμενείς για τους Έλληνεςκαι την Ελλάδα μύθους και στερεότυπα με αδιάσειστα στοιχεία (του ΔΝΤ) αλλά και θέτει, εκ των πραγμάτων, το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο οποία, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής και ασύμμετρη».

Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος ο Γερμανόςκαθηγητής «καθίσταται ο καλύτερος συνήγορος των ελληνικών επιχειρημάτωνπρος το γερμανικό και γενικότερα προς το ευρωπαϊκό κοινό».

Το πρώτο από τα στερεότυπα που καλλιεργήθηκαν για χρόνια σε βάρος της Ελλάδας και καταρρίπτει ο κ. Μπόφινγκερ είναι ότι η Ελλάδα δεν θέλει ή δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της δημοσιονομικής και διαρθρωτικήςπροσαρμογής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ που παραθέτει ο κ. Μπόφινγκερ η Ελλάδα έχει κάνει την εντυπωσιακότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Και παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ του 2012, πουεπίσης παραθέτει ο Γερμανός Καθηγητής, η Ελλάδα, στο ίδιο διάστημα, σημείωσε τα καλύτερα επιτεύγματα μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Το δεύτερο στερεότυπο που καταρρίπτεται είναι ότι ο Έλληνας είναι «καπάτσος, τεμπέλης, φυγόπονος και μη παραγωγικός». Τα στοιχεία του κ. Μπόφινγκερ αποκαλύπτουν ότι ο Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 50% περισσότερες ώρες το χρόνο από τον Γερμανό εργαζόμενο, ενώ και η ηλικία συνταξιοδότησής τους είναι η ίδια.

ΟΓερμανός καθηγητής θίγει επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα, εκείνο της βλάβης που προκάλεσαν στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωζώνη αυτοί οι μύθοι σε συνδυασμό με τη διεθνή συζήτηση περί παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, την περιβόητη Grexit. Και εντοπίζει ως μεγάλο πρόβλημα, ίσως το μεγαλύτερο, εκείνο της επιβολής «πολιτικών που επιδιώκουν την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή υπό συνθήκες ύφεσης που έτσι τροφοδοτείται και βαθαίνει».

Όλα αυτά, τονίζει ο κ. Βενιζέλος, έχουν συζητηθεί άπειρες φορές με την τρόικα, αλλά, δυστυχώς, η συζήτηση γίνεται με βάση κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές αντιλήψεις, συγκυριακές πολιτικές ανάγκες και σκοπιμότητες σε διάφορες χώρες».

Ένα από τα σημαντικά θέματα που εντόπισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο βιβλίο του κ. Μπόφινγκερ αναφέρεται στα οφέλη που είχε η Γερμανία από τη συγκρότηση και λειτουργία της ΟΝΕ. Η Γερμανία κατόρθωσε να αναπληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της γερμανικής ενοποίησης μέσα από τη συγκρότηση της ΟΝΕ. Παράλληλα, μέσω ενός μηχανισμού που δημιουργήθηκε, μεταφέρονται πλεονάσματα από άλλες χώρες της ευρωζώνης στη Γερμανία.

Στο σημείοαυτό ο κ. Βενιζέλος θέτει το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα και οι οποίες«ευτυχώς δεν μπορεί παρά να είναι πρωτοβουλίες πολιτικού και δημοκρατικού χαρακτήρα».

Το μείζον ερώτημα που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της συζήτησης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι: «ποιος καθοδηγεί και εν τέλει ορίζει τις εξελίξεις; Η αγορά ή το δημοκρατικό φόρουμ»»; Αναφέρει ότι ενόψει της ολοκλήρωσης οι χώρες-μέλη είναι έτοιμες να παραδώσουν σε μια ευρωπαϊκή οντότητα μεγάλα τμήματα τηςκυριαρχίας τους, αλλά υπογραμμίζει ότι «θα ήταν ιστορικά ασύγγνωστο η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να γίνει η λεωφόρος της κατίσχυσης των αγορών απέναντι στη Δημοκρατία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα