Αρνητικό κλίμα στη Wall Street

Αρνητικό κλίμα διαμορφώνουν στη Wall Street οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ με τους αμερικανικούς δείκτες να υποχωρούν στις συναλλαγές της Δευτέρας παίρνοντας τη σκυτάλη από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η έλλειψη μακροοικονομικών ανακοινώσεων σήμερα στις ΗΠΑ στρέφει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην ευρωπαϊκή κρίση με την Ελλάδα και την Ισπανία να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Δημοσίευμα

των Financial Times Deutschland το Σαββατοκύριακο έφερε τις αρχές της Ευρωζώνης να ετοιμάζουν ένα ευρύ πακέτο διάσωσης που θα περιλαμβάνει πολλές χώρες, συμπεριλαμβάνοντας ένα τροποποιημένο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μια δεύτερη διάσωση για την Ισπανία και ένα πρώτο πρόγραμμα για την Κύπρο.

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε τις αναφορές ότι η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί να αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κενό έως 20 δισ. ευρώ απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα του Spiegel.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που φέρουν Γερμανία και Γαλλία να διαφωνούν στο χρονοδιάγραμμα για την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Αρνητικά ήταν εξάλλου τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στη Γερμανία και έδειξαν νέα υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo το Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το Σεπτέμβριο υποδηλώνοντας περαιτέρω εξασθένιση στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στο γ΄ τρίμηνο. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 101,4 μονάδες από 102,3 μονάδων τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν ο δείκτης να μείνει αμετάβλητος στις 102,3 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται ταυτόχρονα στην Ισπανία καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών, ο προϋπολογισμός του 2013 και το πακέτο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 45,60 μονάδες (-0,34%) και βρίσκεται στις 13.533,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 20,60 μονάδων (-0,65%) φτάνοντας τις 3.159,20 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 5,50 μονάδων (-0,38%) και βρίσκεται στις 1.454,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 6 κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η AT & T καθώς διαπραγματεύεται στα 38,33 δολ. με άνοδο 0,25 δολ. ή σε ποσοστό 0,66%. Ακολουθούν η Pfizer Inc με κέρδη 0,35% στα 24,60 δολ. και η Merck στα 45,00 δολ. με άνοδο 0,20%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Intel (-1,54%), η Hewlett-Packard (-1,42%) και η Du Pont (-1,31%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ο τίτλος της Lennar Corp. χάνει 2,6% παρά την ανακοίνωση από την κατασκευαστική εταιρεία αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η

Keywords
Τυχαία Θέματα