Αρλάουκας: Ακόμα με εκπλήσσει ο Ολυμπιακός

Ο Τζο Αρλάουκας είναι ένας παίκτης που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κατά κύριο λόγο με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ γνώρισε μεγάλες δόξες, φόρτωσε με πολλούς πόντους τα αντίπαλα καλάθια και κέρδισε τίτλους, περίοπτη θέση ανάμεσα στους οποίους κατέχουν εκείνος του πρωταθλητή Ευρώπης το 1995 και του Κυπελλούχου Σαπόρτα το 1997, αμφότεροι με τη «βασίλισσα».

Ας μην ξεχνάμε και τα δύο χρόνια που έπαιξε στην Ελλάδα, πρώτα με την ΑΕΚ
και κατόπιν με τον Άρη (1998-2000), που έμελλε να είναι τα τελευταία της καριέρας του.

Με αφορμή την επιστροφή της αγαπημένης του ομάδας σε ένα Φάιναλ Φορ, ο 48χρονος Αρλάουκας, σχολιαστής πλέον των αγώνων της Ρεάλ για την ισπανική τηλεόραση, μιλάει στον ΑΘΗΝΑ 984 και τον Γιώργο Κυριακίδη για την «κλασική» αναμέτρηση του ισπανικού αθλητισμού, τον Ολυμπιακό και τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς και για τους παίκτες που ξεχωρίζει στην Ευρωλίγκα.

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα τίθενται και πάλι αντιμέτωπες, όπως ακριβώς το 1996. Επιστρέφουν οι αναμνήσεις;

«Φυσικά. Κακές αναμνήσεις, όμως. Θυμάμαι πολύ έντονα το Φάιναλ Φορ στο Παρίσι, όπου είχε πάρει το τρόπαιο ο Παναθηναϊκός. Φέτος, όλα είναι πιθανά, καθώς η Ρεάλ ολοένα και βελτιώνει την απόδοσή της και η Μπαρτσελόνα έχει μείνει λίγο πίσω λόγω και των τραυματισμών. Όμως, αυτό μικρή σημασία έχει. Ακόμα και πέντε μικρά παιδιά με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα να ρίξεις στο παρκέ, η αντιπαλότητα παραμένει. Οπότε, ο αγώνας είναι πολύ ενδιαφέρων και είναι δύσκολο να γίνουν προγνωστικά. Και οι δύο ομάδες "καίγονται" για τη νίκη, στον βαθμό να μην ενδιαφέρονται για το αν θα κατακτήσουν τον τίτλο, αλλά για το εάν θα αποτύχει ο αντίπαλός τους».

Πιστεύεις ότι για τον νικητή η διαχείριση της νίκης θα είναι δύσκολη ενόψει τελικού;

«Πιστεύω ότι από τους δύο αγώνες σε ένα Φάιναλ Φορ, ο δυσκολότερος είναι ο πρώτος, δηλαδή ο ημιτελικός. Εκεί ξέρεις ότι μπορεί να αποκλειστείς. Αν περάσεις, μπορείς να ησυχάσεις και να παίξεις με μεγαλύτερη ηρεμία στον τελικό. Όμως, και στο ζευγάρι του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα κερδίσει. Υπάρχει κι εδώ μια μεγάλη αντιπαλότητα, από την περσινή χρονιά».

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Ολυμπιακό;

«Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που με εκπλήσσει. Πέρσι, ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι είχε σπουδαία ομάδα. Όμως, σ' αυτές τις διοργανώσεις παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το πώς φτάνεις στο Φάιναλ Φορ και το πώς νιώθεις. Ήταν αρκετά τυχεροί που βρέθηκαν σε φόρμα την κατάλληλη στιγμή, μπαίνοντας στην τελική ευθεία και πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού. Ακόμα και τώρα, δεν μπορώ να πω ότι είναι η αγαπημένη μου ομάδα. Όμως, φέτος πρέπει να ομολογήσω ότι μου αρέσει περισσότερο από πέρσι γιατί πιστεύω ότι παίζουν καλύτερα μαζί σε σχέση με πέρσι. Είχαν τα σκαμπανεβάσματά τους, αλλά αυτό συμβαίνει με όλες τις ομάδες. Μου αρέσει ιδιαίτερα ο Έισι Λο. Πέρσι νομίζω πως έπαιζαν περισσότερο ατομικά και γι' αυτό προτιμάω τον φετινό Ολυμπιακό».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι παίκτες που ξεχωρίζεις;

«Εκτός του Σπανούλη, υπάρχουν ένα σωρό ακόμα. Όμως, δεν μου αρέσει να μιλάω πολύ για μεμονωμένους παίκτες γιατί το παιχνίδι είναι ομαδικό. Αν κάποιος παίζει καλά, αυτό συμβαίνει γιατί και οι υπόλοιποι τέσσερις της πεντάδας παίζουν καλά».

Επομένως, αξίζουν τα εύσημα στον κόουτς Μπαρτζώκα;

«Ναι, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά φέτος, αν και απόψε θα έχει δύσκολο έργο».

Μπορεί να επαναλάβει ο Ολυμπιακός αυτό που πέτυχε πέρσι;

«Φυσικά. Μετά από αυτό που είδα πέρσι, όλα είναι δυνατά. Δεν θα έλεγα όμως πως είναι και ιδιαίτερα πιθανό, ειδικά αν κοιτάξεις τα στοιχήματα και τις αποδόσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα. Οι αγώνες κρίνονται στο παρκέ. Κανείς δεν έχει κερδίσει την Ευρωλίγκα στα χαρτιά».

Ο φίλος σου o Ζέλικο Ομπράντοβιτ, δεν βρίσκεται εδώ φέτος.

«Ο μόνος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή δεν προπονεί καμία ομάδα. Ειδάλλως, σίγουρα θα ήταν εδώ. Αν είχε έρθει, θα είχε 50% πιθανότητες η ομάδα του και άλλο τόσο οι υπόλοιπες τρεις ομάδες μαζί. Εν τη απουσία του, είναι δύσκολο να πούμε τι θα συμβεί. Αν υποθέσουμε ότι στον τελικό θα προκριθούν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ρεάλ Μαδρίτης, θα τεθούν αντιμέτωποι ένας από τους πιο έμπειρους προπονητές στην Ευρώπη (σ.σ. Έτορε Μεσίνα) με έναν από τους λιγότερο έμπειρους (σ.σ. Πάμπλο Λάσο). Οπότε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους παίκτες».

Υπάρχει κάποιος παίκτης σ' αυτό το Φάιναλ Φορ που σου αρέσει ιδιαίτερα;

«Ο Βίκτορ Χριάπα. Πιστεύω ότι είναι εκπληκτικός. Φυσικά, και ο Ναβάρο είναι ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες, όμως ο Χριάπα κάνει τα πάντα χωρίς να δείχνει ότι προσπαθεί πολύ. Δεν τρέχει πολύ, δεν κινείται, αλλά βρίσκεται παντού. Το γεγονός ότι δεν επελέγη στους 10 φετινούς κορυφαίους της σεζόν είναι ακατανόητο. Όμως, ο καθένας μπορεί να πει πως και όσοι επελέγησαν είχαν καλές σεζόν. Για μένα, ο κορυφαίος παίκτης που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα αυτή τη στιγμή είναι ο Νέναντ Κρστιτς».
Keywords
Αναζητήσεις
τζο αρλάουκας
Τυχαία Θέματα