Αριστουργήματα του Λαμορίς στην Ταινιοθήκη

Δύο κλασικά αριστουργήματα του Αλμπέρ Λαμορίς, «Το κόκκινο μπαλόνι» και «Το άσπρο άλογο» παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος καθημερινά από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου (εκτός από τις 24, 25 και 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου), στις 11 π.μ., με είσοδο 4 ευρώ.

Το 2007 «Το κόκκινο μπαλόνι» και «Το άσπρο άλογο» προβλήθηκαν στις Κάννες, στo πλαίσιo του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών με ολοκαίνουριες ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες.

Ο Αλμπέρ Λαμορίς έγραψε και σκηνοθέτησε το 1953 το «Άσπρο άλογο»,

το οποίο κέρδισε πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες και το βραβείο Ζαν Βιγκό.

Το 1956 έγραψε και σκηνοθέτησε το «Κόκκινο μπαλόνι». Η επιτυχία της ταινίας ήταν πρωτοφανής και εντελώς απρόσμενη και για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ των Καννών οι δύο επιτροπές για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, απένειμαν από κοινού το Χρυσό Φοίνικα και την επόμενη χρονιά κέρδισε και το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου στα Oscar.

Το 1960 εφηύρε την πρώτη αντικραδασμική κατασκευή για εναέριες λήψεις στην ιστορία του κινηματογράφου για τα γυρίσματα της ταινίας Le Voyage en Ballon και το 1965 γύρισε την ταινία Fifi La Plume, μια ανάλαφρη κωμωδία που σηματοδότησε και μια στροφή στην καριέρα του.

Από το 1967, ο Λαμορίς είχε ξεκινήσει να δουλεύει στη φιλόδοξη παραγωγή της ταινίας Le Vent des Amoureux, μια δουλειά-άσκηση εικαστικού ύφους, κινηματογραφικής και συγγραφικής ικανότητας.

Ο Λαμορίς άφησε πίσω του πολλά σχέδια ανολοκλήρωτα. Ανάμεσα στις σημειώσεις του βρέθηκε και η συνέχεια για Το κόκκινο μπαλόνι... Κάτι που ίσως μας κάνει να ονειρευόμαστε για πολύ ακόμα!

Περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές:
Κατερίνα Γεωργίου: 210 3612046 [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα