Άρχισαν οι εργασίες της διάσκεψης «Γενεύη 2»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε σήμερα το συριακό καθεστώς και την εξόριστη συριακή αντιπολίτευση να αδράξουν τη «μεγάλη ευκαιρία» που τούς προσφέρεται με τη διάσκεψη Γενεύη 2, η οποία άρχισε σήμερα στο Μοντρέ, στις Όχθες της λίμνης Λεμάν.

«Ύστερα από περίπου τρία επώδυνα χρόνια συγκρούσεων και δεινών στη Συρία, η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας», τόνισε ο Μπαν στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον περίπου 40 χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος του Μπασάρ

αλ-Άσαντ και του συριακού Συνασπισμού.

Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία έφθασε με καθυστέρηση στο χώρο της διάσκεψης, δεν ήταν παρούσα όταν ο Μπαν κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

«Ο Λαβρόφ και ο Κέρι εργάστηκαν μαζί μου, καθώς και με πολλούς άλλους εταίρους για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα», τόνισε ο Μπαν.

Η Συρία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό να υπερασπιστεί τον εαυτό της

Η Συρία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τους τρόπους που θεωρεί κατάλληλους, τόνισε σήμερα στη διάσκεψη Γενεύη 2 ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ.

Ο Σύρος υπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να στέλνει όπλα στη Συρία και να υποστηρίζει την τρομοκρατία, απηύθυνε έκκληση για άρση των κυρώσεων και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος «δε θα σταματήσει στη Συρία, αλλά θα επηρεάσει όλες τις γειτονικές χώρες».

«Ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», πρόσθεσε ο Μουάλεμ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συριακή αντιπολίτευση «προδότες».

«Η συριακή (κυβερνητική) αντιπροσωπεία είναι εδώ για να εκπροσωπήσει ο λαό, το στρατό και τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ», υπογράμμισε.

Ο Σύρος υπουργός κάλεσε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να λάβουν μια καθοριστική απόφαση για την πάταξη της τρομοκρατίας και της έναρξης πολιτικής διαδικασίας.

«Κανένας δεν μπορεί να παράσχει ή να αποσύρει τη νομιμοποίηση του Σύρου προέδρου παρά μόνον οι ίδιοι οι Σύροι. Είναι δικαίωμά τους και καθήκον τους», τόνισε.

Ο Μουάλεμ διαπληκτίσθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζητώντας περισσότερο χρόνο στο βήμα.

«Έχω το δικαίωμα να παρουσιάσω τη συριακή εκδοχή εδώ», τόνισε.

Ο επικεφαλής της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα κάλεσε από το βήμα της διάσκεψης «Γενεύη 2» την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στο Μοντρέ να υπογράψει άμεσα την συμφωνία «Γενεύη 1» για την αφαίρεση της εξουσίας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Άχμαντ Τζάρμπα δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία δεν θα γίνει αποδεκτή από την συριακή αντιπολίτευση και κάλεσε την αντιπροσωπεία του συριακού καθεστώτος να δεσμευθεί ως προς την πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Άσαντ προς μία μεταβατική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις φωτογραφίες των θυμάτων των βασανιστηρίων που εφαρμόζουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δήλωσε ότι θυμίζουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Ναζί.

Η διάσκεψη πρέπει να δώσει ένα τέλος στην «τραγική σύρραξη»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε σήμερα στο Μοντρέ ότι κύριος στόχος της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Μοντρέ είναι «να δοθεί ένα τέλος στην τραγική σύρραξη» και να αποτραπεί η επέκτασή της σε άλλες χώρες της περιοχής.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Λαβρόφ κάλεσε τους «εξωτερικούς παράγοντες της κρίσης» να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Ο Ρώσος υπουργός κάλεσε την εσωτερική συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε ένα συριακό εθνικό διάλογο και ότι το Ιράν, το οποίο δε παίρνει μέρος στη διάσκεψη Lavrov, πρέπει να συμμετάσχει σε ένα διεθνή διάλογο.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση δεν θα είναι «εύκολες ούτε γρήγορες», αλλά ότι φέρουν το βάρος μιας «ιστορική ευθύνη».

Δεν μπορεί ο Άσαντ να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση

Σε καμία περίπτωση ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, τόνισε σήμερα στην ομιλία του στη διάσκεψη Γενεύη 2 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Κέρι πρόσθεσε ότι ο Άσαντ δεν θα έχει ποτέ πια νομιμοποίηση για να κυβερνήσει και υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ θα είναι μια «σκληρή και περίπλοκη διαπραγμάτευση».

«Η Γενεύη 2 έχει αποτύχει πριν ακόμη ξεκινήσει»

Οι συνομιλίες στην Ελβετία ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και τους εχθρούς της για τον τερματισμό του τριετούς εμφυλίου πολέμου είναι σχεδόν απίθανο να επιτύχουν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Εξαιτίας της απουσίας παραγόντων με επιρροή στη συνάντηση, αμφιβάλλω για την επιτυχία της διάσκεψης Γενεύη 2 στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας...και στην αποτελεσματικότητά της στην επίλυση της συριακής κρίσης. Η Γενεύη 2 έχει αποτύχει πριν ακόμη ξεκινήσει», είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

Οι εργασίες της διάσκεψης Γενεύη 2 άρχισαν σήμερα στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακάλεσε χθες την πρόσκληση που απηύθυνε προς την Τεχεράνη για να συμμετάσχει στη διάσκεψη, έπειτα από την έντονη αντίδραση της συριακής αντιπολίτευσης η οποία απείλησε να μην μεταβεί στο Μοντρέ, εάν στις συνομιλίες συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του Ιράν, κύριου περιφερειακού σύμμαχου της Δαμασκού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα