Άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στη Λιουμπλιάνα

Με την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου άρχισαν, στη Λιουμπλιάνα, οι εργασίες ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στο πλαίσιο του πρώτου ισλαμικού θρησκευτικού και πολιτιστικού κέντρου, η ολοκλήρωση του οποίου σχεδιάζεται σε δύο έως τρία χρόνια.Τον θεμέλιο λίθο έθεσαν, χθες, ο επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας, μουφτής Λιουμπλιάνας Νεντζάντ Γκράμπους και ο δήμαρχος Ζόραν Γιάνκοβιτς και στην τελετή ήταν παρών ο πρέσβης του Κατάρ Αλί Χαλφάν αλ Μανσούρι.

"Το κέντρο είναι απόδειξη ότι οι μουσουλμάνοι αποτελούν μέρος αυτής της κοινωνίας ύστερα από τέσσερις

δεκαετίες συζητήσεων στη σλοβενική πρωτεύουσα για το αν χρειάζονταν ένα τόπο λατρείας" τόνισε ο μουφτής Λιουμπλιάνας.

Είναι το πρώτο ισλαμικό κέντρο, αλλά το δεύτερο τζαμί στη Σλοβενία, καθώς το πρώτο που χτίστηκε από Βόσνιους στρατιώτες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κατεδαφίστηκε μετά τη λήξη των συγκρούσεων.

Ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας αναφέρθηκε στις αποτυχημένες προσπάθειες διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το τέμενος πριν από μία δεκαετία, αλλά πρόσθεσε ότι κανένας δεν πρόβαλε αντιρρήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, όταν υιοθετήθηκαν τα σχέδια για την ανέγερση του ισλαμικού κέντρου και του τεμένους. Το έργο αποδεικνύει "σεβασμό στη διαφορετικότητα" υπογράμμισε.

Ο νέος πρέσβης του Κατάρ Αλί Χαλφάν αλ Μανσούρι χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών, τονίζοντας ότι με τη δημιουργία του κέντρου, η Λιουμπλιάνα αποκτά όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και μια βιβλιοθήκη, ένα κέντρο εκπαίδευσης και ένα γυμναστήριο.

Η επένδυση υπολογίζεται στα 22 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας της Σλοβενίας. Συγκεκριμένα, 1,3 εκατ. ευρώ θα δαπανηθεί για την οδική σύνδεση, 2,5 εκατ. ευρώ για τον εσωτερικό φωτισμό και την επίπλωση και 8,2 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος αγοράς του οικοπέδου και των προπαρασκευαστικών εξόδων.

Η μουσουλμανική κοινότητα της Σλοβενίας κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 50% των απαιτούμενων πόρων. Το Κατάρ αναμένεται να συνεισφέρει με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη φάση των εργασιών θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα