Αποζημιώσεις στους βασανισθέντες

Aποζημιώσεις 17,2 εκατομμυρίων ευρώ σε Ιρακινούς που βασανίστηκαν από βρετανούς στρατιώτες'εχει καταβάλει η Βρετανία την τελευταία πενταετία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα πλήρωσε 14 εκατομμύρια στερλίνες (17,2 εκατομμύρια ευρώ) στους Ιρακινούς οι οποίοι κατήγγειλαν τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ότι τους είχαν θέση υπό κράτηση παρανόμως και τους βασάνισαν μετά την εισβολή του 2003.

Η ανακοίνωση του υπουργείου επιβεβαιώνει πληροφορία της εφημερίδας The Guardian, σύμφωνα με την

οποία η κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις σε 205 ενάγοντες την τελευταία πενταετία και υπολογίζει ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις σε 700 επιπλέον ενάγοντες την προσεχή χρονιά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε την καταβολή των αποζημιώσεων και υπεραμύνθηκε των ενεργειών της χώρας στο Ιράκ λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 120.000 βρετανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Ιράκ "συμπεριφέρθηκαν με μεγάλη τιμιότητα και επαγγελματισμό".

Οι αγωγές αποζημίωσης χρονολογούνται στην περίοδο που οι βρετανικές δυνάμεις κατείχαν τη νοτιοανατολική πλευρά του Ιράκ και κατατέθηκαν από άνδρες που δηλώνουν ότι ξυλοκοπήθηκαν, απειλήθηκαν, υποβλήθηκαν σε στέρηση του ύπνου πριν ανακριθούν από τους στρατιώτες.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας συνέστησε το 2010 διερευνητική ομάδα αρμόδια να εξετάσει τις κατηγορίες περί κακομεταχείρισης στο Ιράκ, κυρίως σε βάρος ανακριτών που είχαν μαγνητοσκοπηθεί να απειλούν και να υβρίζουν κρατούμενους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα