Αποθετήριο Ελεύθερου Λογισμικού

Ένα νέο ψηφιακό αποθετήριο δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) για να παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε υλικό της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Το αποθετήριο Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα περιλαμβάνει περιεχόμενο παραγόμενο μέσα από δράσεις σχετικές με το ελεύθερο λογισμικό, τις ανοικτές τεχνολογίες και το ανοικτό ψηφιακό περιεχόμενο. Το υλικό αυτό έχει παραχθεί από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, τα μέλη της και από μεμονωμένους δημιουργούς.

Οι επισκέπτες του νέου αποθετηρίου μπορούν να πλοηγηθούν στις συλλογές και να αναζητήσουν το υλικό

που τους ενδιαφέρει ανάμεσα σε μελέτες, βίντεο, πρακτικά ημερίδων και συνεδρίων, οδηγούς, παρουσιάσεις κ.α. Το περιεχόμενο διατίθεται σύμφωνα με τις αρχές της ανοικτής πρόσβασης και οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να καταχωρίζουν οι ίδιοι σχετικό περιεχόμενο.

Το αποθετήριο ΕΛ/ΛΑΚ αποσκοπεί στη συστηματική συλλογή, οργάνωση και ανοικτή διάθεση περιεχομένου σχετικού με τις ανοικτές τεχνολογίες και το ανοικτό λογισμικό, με απώτερο στόχο την ανάδειξη των οφελών της χρήσης ελεύθερου λογισμικού και των τεχνολογιών ανοικτής αρχιτεκτονικής.

Το αποθετήριο φιλοξενείται στις υποδομές υπολογιστικού «νέφους» του ΕΚΤ. Η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του έργου του ΕΣΠΑ «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας/Κοινωνικά Δίκτυα-Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση«) με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ.

Η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από 29 πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικά ιδρύματα και κοινωφελείς φορείς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα