Αποσύρει τη ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα

Μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η Άγκυρα υποχρεώθηκε να αποσύρει ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ με την οποία δέσμευε για το επόμενο 10μηνο μια τεράστια περιοχή απο το Βόρειο έως το Κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και την εθνική κυριαρχία. Στην απόφαση αυτή της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβαλλε και η σφοδρή αντίδραση του ΝΑΤΟ,

το οποίο είχε ενημερωθεί μέσω διαβημάτων απο την ελληνική κυβέρνηση όπως αντίστοιχα και η Ε.Ε. αλλα και ο ΟΗΕ. Νωρίτερα, σήμερα είχε προηγηθεί διορθωτική ΝΟΤΑΜ απο την Τουρκία, με την οποια εξαιρούνταν μόνο η Λήμνος.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολίασαν ότι πρυτάνευσε τελικά η λογική και προσθέτοντας με νόημα ότι η τουρκική στάση συμβάλει με αυτή της την κίνηση με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την καλή γειτονία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

«Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Η ελληνική κυβέρνηση σωστά κατήγγειλε την αλαζονική πρωτοβουλία της Τουρκίας» σχολίασε το Ποτάμι ζητώντας την άμεση συγκρότηση και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον υπουργό Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, σε επτά παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα επτά τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και το κεντρικό Αιγαίο, ενώ αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια πρακτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα