Η απάντηση Βαρουφάκη σε Ντάισελμπλουμ

«Θα κάνω μεγάλη προσπάθεια να μην απαντήσω», απαντά διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι αρχικά του εστάλη άλλο κείμενο ο Γιάνης Βαρουφάκης στα parapolitika.fm.

«Η έκτακτη εισφορά αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν» δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,

ο υπουργός Οικονομικών. Απαντώντας στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνει ότι για τα περί λάθους επιστολής που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακριβώς έτσι, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του μνημονίου. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το mail Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως».

Tην ίδια ώρα, το Bloomberg αποδομεί τον Ντάισελμπλουμ: «Είναι ένας σγουρομάλλης σπασίκλας που δεν έχει κανένα υπόβαθρο στα οικονομικά», σημειώνει το πρακτορείο για τον επικεφαλής του Eurogroup.

Η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας τόσο για τις εσωτερικές ανάγκες όσο και για τις υποχρεώσεις της χώρας στην αποπληρωμή των δόσεων με πρώτες αυτές προς το ΔΝΤ μέσα στο Μάρτιο παραμένει η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί ξανά στο eurogroup που συγκαλείται στις Βρυξέλλες στις 9 του μήνα κι ενώ μέτωπο άνοιξε και με χώρες του νότου. Η κυβέρνηση που ετοιμάζεται να καταθέσει τα νομοσχέδια για την ανακούφιση από την ανθρωπιστική κρίση, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων την προστασία της πρώτης κατοικίας και εκείνο για την ΕΡΤ θα πρέπει να έχει κοστολογήσει το επόμενο διάστημα τα μέτρα.

Πάντως, μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει ο τρόπος κύρωσης του κειμένου συμφωνίας με τους εταίρους για παράταση της δανειακής σύμβασης, καθώς ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί να θα έρθει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Μάλιστα πληθαίνουν οι δηλώσεις βουλευτών-νομικών του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι δεν είναι απαραίτητο νομικά το κείμενο να κυρωθεί από τη Βουλή. Ταυτόχρονα διατηρείται το εσωκομματικό μέτωπο όπως φάνηκε και από τις ψηφοφορίες στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να καταθέτει ξεχωριστή πρόταση για τήρηση των προεκλογικών δ3εσμελυσεων που συγκέντρωσε το καθόλου ευκαταφρόνητο 40% των ψήφων και να καταψηφίζει το κείμενο συμφωνίας, με τους υπουργούς που ανήκουν στην Αριστερή πλατφόρμα να καλούντα να υλοποιήσουν αυτό που καταψήφισαν και επίσημα.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες αφήνουν να εννοηθεί ότι η αξιόπιστη υλοποίηση των δεσμεύσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε κάποια μορφή χρηματοδότησης εντός του Μαρτίου προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες της χώρας. Οι θεσμοί περιμένουν την εξειδίκευση σε θέματα όπως οι αλλαγές στο ΦΠΑ, τα μέτρα για τη βελτίωση είσπραξης φόρων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, οι νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τα «κόκκινα» δάνεια, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και οι αποκρατικοποιήσεις. «Αν όλα αυτά εξελιχθούν ικανοποιητικά, τότε ίσως μπορέσει να ανοίξει και κάποια γραμμή χρηματοδότησης από τα τέλη Μαρτίου για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της» παρατηρούν κοινοτικές πηγές. Γόρδιος δεσμός για το οικονομικό επιτελείο για το πως θα λύσει το πρόβλημα της εύρεσης 6,5 δις ευρώ ως το τέλος Μαρτίου για την κάλυψη μισθών και συντάξεων αλλά και για την πληρωμή δόσεων και τοκοχρεολυσίων.
Οι δόσεις προς το ΔΝΤ θα καταβληθούν πάση θυσία, ενώ σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της ΕΚΤ «που είναι σε διαφορετική κατηγορία» θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τους δανειστές της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Associated Press. Θα ήταν εξαιρετικό αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας να απαλύνουμε το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους μήνες προς το συμφέρον όλων μας» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πάντως τα μηνύματα ιδιαίτερα από το Βερολίνο παραμένουν αυστηρά ενώ Ισπανία και Πορτογαλία εξαπέλυσαν συντονισμένα πυρά στην Αθήνα για την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα «πρωτοστάτησαν» στην αντίθεση απέναντι στην Αθήνα κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα πάρουμε τη δόση των 7,2 δις αν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τόσα χρόνια», τόνισε πριν από λίγο στα Parapolitika.fm ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κι ενώ οι Βρυξέλλες άφηναν τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας μορφής χρηματοδότησης εντός του Μαρτίου, μπροστά στο διπλό βρόχο της αποπληρωμής δόσεων και της κάλυψης εσωτερικών αναγκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα