Αποπληρωμή δανείων σε ΕΚΤ από τράπεζες

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης σχεδιάζουν να αποπληρώσουν δάνεια τριετούς διάρκειας που πήραν πριν από ένα χρόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Σύμφωνα με έρευνα αναλυτών του χρηματοπιστωτικού οίκου Morgan Stanley, οι ευρωπαϊκές τράπεζες
αναμένεται να εξοφλήσουν στις αρχές του 2013 δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό άνω του 1 τρισ. ευρώ που έλαβαν από την ΕΚΤ.

Οι τράπεζες των νότιων ευρωπαϊκών χωρών -όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας- αναμένεται να διακρατήσουν τα δάνεια από την ΕΚΤ, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς οι περισσότερες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές χρηματοδότησης και δεν έχουν πολλές επιλογές.

Υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών δηλώνουν επίσης ότι δεν βιάζονται να αποπληρώσουν τα χαμηλότοκα δάνεια, εν μέρει επειδή αποκομίζουν αξιόλογα κέρδη από την τοποθέτησή τους σε υψηλότερης απόδοσης ομόλογα του ιταλικού δημοσίου.

Τουλάχιστον μία γερμανική τράπεζα, η Commerzbank, ανακοίνωσε επίσημα ότι σχεδιάζει να εξοφλήσει τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων της ΕΚΤ.

Ανώτατα στελέχη άλλων τραπεζών, περιλαμβανομένων των τριών μεγαλύτερων γαλλικών, αναμένουν επίσης να εξοφλήσουν τουλάχιστον μέρος των δανείων αυτών.

Αν και ένας στόχος των δανείων της ΕΚΤ ήταν να διοχετευθούν μέσω των τραπεζών περισσότερα δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να αυξηθεί ο διατραπεζικός δανεισμός, αυτό δεν συνέβη, καθώς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες σε σημαντικό βαθμό ανακύκλωσαν τα χρήματα που δανείστηκαν, καταθέτοντάς τα στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες γενικά πληρώνουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που πλήρωσαν οι τράπεζες για τα δάνεια της ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Keywords
Τυχαία Θέματα