Αποκρούει τις επικρίσεις των FT ο Μόντι

Ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός κι επικεφαλής ενός συνασπισμού κεντρώων κομμάτων Μάριο Μόντι τήρησε αμυντική στάση σήμερα απέναντι στις επιθέσεις που υφίσταται για την πολιτική αυστηρής λιτότητας, που αναλυτές και πολιτικοί θεωρούν ότι ευθύνεται για την βαθιά ύφεση της οικονομίας.

Τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του Μόντι αποτελούν ένα από τα κεντρικά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές
της 24ης-25ης Φεβρουαρίου. Μπορεί επί των ημερών του να μειώθηκαν τα κόστη δανεισμού της χώρας και να αποτράπηκε μια γενικευμένη χρηματοοικονομική κρίση, όμως οι φόροι και η ανεργία πήραν την ανιούσα και η οικονομία βρίσκεται σε στάδιο καχεξίας.

Σε επιστολή του προς την βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο Μόντι υποστηρίζει ότι χάρη στα μέτρα του η χώρα όχι μόνον σώθηκε από τη χρεοκοπία, αλλά και η κυβέρνηση υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν «την δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας κατά 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2020».

Στην παρέμβασή του ο Μόντι προσπαθεί να αποκρούσει τα σχόλια του Γερμανού αρθρογράφου Βόλφγκανγκ Μίνχαου, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες στην ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο «Γιατί ο Μόντι δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της Ιταλίας».

Ο Μίνχαου στάθηκε στην κατ' αυτόν αποτυχία του Ιταλού υπηρεσιακού πρωθυπουργού, που «υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και κατέληξε να αυξήσει τους φόρους» και στην αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Ο αρθρογράφος υποστήριξε πως οι δείκτες κινδύνου του ιταλικού ελλείμματος έπεσαν χάρη στην πολιτική της ΕΚΤ κι όχι λόγω της διορατικής διακυβέρνησης του Μόντι.

Η κριτική αυτή προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον στην πολιτική σκηνή, αφού αμφισβητεί τον κύριο ισχυρισμό του Μόντι, ότι αποκατέστησε την αξιοπιστία της ιταλικής οικονομίας έπειτα από την μακρά καταρράκωση του κύρους της χώρας εξαιτίας του τρόπου διακυβέρνησης του προκατόχου του στην πρωθυπουργία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Κοριέρε Ντελα Σέρα, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη χώρα, έσπευσε να υπερασπισθεί τον Μόντι, που είχε αναλάβει επικεφαλής μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, σημειώνοντας πως κάθε υπαινιγμός «ότι ο Μόντι δεν είναι ικανός να ηγηθεί της Ιταλίας επειδή νοιάζεται για την χρηματοοικονομική πειθαρχία στερείται πάσης λογικής, τόσο που προκαλεί έκπληξη ότι τον δημοσίευσαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Μολαταύτα, η Κοριέρε σημειώνει πως εάν ο Μόντι προσηλωνόταν περισσότερο στην περιστολή δαπανών απ' ό,τι στην αύξηση των φόρων, «η ύφεση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή».

Σε σημερινό της κύριο άρθρο, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σπεύδει να αμβλύνει τους τόνους των επικρίσεών της, υποστηρίζοντας πως ο Μόντι μαζί με τον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είναι δύο μορφές με «προσωπική αξιοπιστία», υπαινισσόμενη ότι αμφότεροι θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας.

Αρχικά προβεβλημένος ως υπερκομματική προσωπικότητα, ο Μόντι αποπειράται πλέον να διεμβολίσει πολιτικά τις δύο μεγάλες παρατάξεις, του Μπερλουσκόνι και της κεντροαριστεράς. Ο κεντρώος συνασπισμός του εκτιμάται με βάση δημοσκοπήσεις ότι συγκεντρώνει έως και το 15% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει περί το 26-30%, εννέα μονάδες κάτω από το PD.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,1% το 2012 και πως αναμένεται νέα συρρίκνωσή του κατά 1% το 2013. Το τέλος της ύφεσης, της πιο μακράς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πιθανολογείται για το δεύτερο μισό του έτους, υποστηρίζει η κεντρική τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα