Αποκλείει προληπτική επίθεση κατά του Ιράν

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα μίας προληπτικής επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εκτιμώντας ότι υπάρχει ακόμη "δρόμος" μεταξύ αυτού του σεναρίου και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

"Προληπτικές επιθέσεις; Βιάζεστε. Δεν γίνεται έτσι. Υπάρχει ο διάλογος, όταν δεν καταλήγει κάπου υπάρχουν οι κυρώσεις και αν οι κυρώσεις δεν αρκούν υπάρχουν και άλλες κυρώσεις, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να διευθετεί τα πάντα με τα όπλα", δήλωσε

ο Σαρκοζί απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τις Κάνες.

"Είναι πολύ σοβαρές προτάσεις, δεν είναι πράγματα για τα οποία μιλάμε έτσι απλά μεταξύ των ηγετών των κρατών", συνέχισε ο γάλλος πρόεδρος.

"Το μοναδικό πράγμα που είπαμε είναι ότι αν το Ισραήλ δεχθεί απειλές για την ύπαρξή του, η Γαλλία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια", υπενθύμισε ο Σαρκοζί.

Στο μεταξύ ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ακόμη μεγαλύτερη και από την αλ Κάιντα, η οποία έχει εξασθενίσει αλλά δεν έχει νικηθεί.

"Η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά μας και αυτά των εταίρων μας έχει έρθει στο επίκεντρο και είναι το Ιράν", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ στην Ουάσινγκτον ο αξιωματούχος είπε ότι δεν πιστεύει ότι το Ιράν επιθυμεί να προκαλέσει μία σύγκρουση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν η Τεχεράνη έχει αποφασίσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα