Αποκαλύψεις WikiLeaks για Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ το 2008, πριν από την εκλογή του, ότι μπορεί να συνάψει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

"Θα καταφέρω να κινητοποιήσω τα δύο τρίτα της δεξιάς για την επίτευξη συμφωνίας" ειρήνης, είχε δηλώσει στον αμερικανό πρεσβευτή Τζέιμς Κάνινγχαμ ο αρχηγός του
κόμματος Λικούντ, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές τις οποίες θα κέρδιζε, σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, που έχει ημερομηνία 24 Νοεμβρίου.

"Αν ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να εργαστούμε από κοινού, θα καταφέρουμε να προωθήσουμε πραγματικά" την ειρηνευτική διαδικασία, είχε προσθέσει ο Νετανιάχου υπογραμμίζοντας ότι "θα μπορούσε να προχωρήσει σε συμβιβασμό και να πετύχει αποτελέσματα".

Με την ίδια ευκαιρία, είχε υποσχεθεί ότι αν κέρδιζε τις εκλογές "θα σχημάτιζε κυβέρνηση εθνικής ενότητας", κάτι που εκ των πραγμάτων δεν έγινε.

Ένα χρόνο αργότερα οι ΗΠΑ δεν είχαν πλέον σχεδόν καμιά ψευδαίσθηση για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σύμφωνα με άλλο έγγραφο του WikiLeaks που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ χθες Πέμπτη στα μέλη του κόμματός του ότι δεν θα κάνει συμβιβασμό στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ όταν θα μιλήσει το Μάιο στο αμερικανικό Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον.

Οι απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις διακόπηκαν το Σεπτέμβριο του 2010 μετά την εκπνοή του 10μηνου παγώματος στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη.

Η απουσία προοπτικής για επίτευξη ειρήνης στην παλαιστινιακή πλευρά ερμηνεύεται από μια αυξανόμενη απομόνωση του Ισραήλ στη διεθνή διπλωματική σκηνή.
Keywords
Τυχαία Θέματα