Αποχώρηση Λούκε από την AfD

Ο Μπερντ Λούκε, ο πανεπιστημιακός που είχε ιδρύσει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πριν από δύο χρόνια για να εναντιωθεί στα προγράμματα στήριξης των οικονομιών χωρών-μελών της ευρωζώνης, ανακοίνωσε σήμερα ότι το εγκαταλείπει, λόγω της αυξανόμενης ξενοφοβίας και των φιλορωσικών αισθημάτων στις τάξεις του, όπως είπε.

Ο 52χρονος καθηγητής οικονομικών, το πρόσωπο που εκπροσώπησε το κόμμα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του 2013 αλλά και στην επιτυχημένη εκστρατεία του στις ευρωεκλογές του 2014, η οποία
είχε προκαλέσει αναστάτωση σε αρκετούς στο στρατόπεδο των συντηρητικών της καγκελαρίου Μέρκελ.

Όμως τους τελευταίους μήνες μαινόταν μια όλο και πιο ανοικτή σύγκρουση στις τάξεις της AfD, ανάμεσα στον Λούκε και τους υποστηρικτές του από την μια και την ανατολικογερμανική πτέρυγα του κόμματος από την άλλη, με επικεφαλής τη Φράουκε Πίτρι, μια 40χρονη επιχειρηματία. Η αναμέτρησή τους κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, όταν η Πίτρι τον κέρδισε με τεράστια διαφορά (60% έναντι 38,1%) στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος και αναδείχθηκε στην προεδρία.

Η Πίτρι συνέβαλε στις καλές επιδόσεις του κόμματος σε τρία ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια, αυξάνοντας την ισχύ και την επιρροή της και συμβάλλοντας να μετατεθεί το κέντρο της προσοχής της AfD από την κρίση του ευρώ σε ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Τόσο η Πίτρι, όσο και άλλα μέλη της AfD φλερτάρουν απροκάλυπτα με το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA, το οποίο προσέλκυσε έως και 25.000 πολίτες στις διαδηλώσεις που οργάνωσε στη Δρέσδη νωρίτερα φέτος.

Σε μια επιστολή του που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο Λούκε ανέφερε ότι θα εγκαταλείψει επίσημα την AfD μεθαύριο Παρασκευή διότι θεωρεί πως μετατρέπεται σε ένα "ισλαμοφοβικό και ξενοφοβικό" κόμμα.

"Ασφαλώς διέπραξα και εγώ σφάλματα, κι ένα από τα μεγαλύτερα ήταν πως συνειδητοποίησα με μεγάλη καθυστέρηση την έκταση της ώθησης από ορισμένα μέλη για να γίνει η AfD ένα λαϊκιστικό κόμμα διαμαρτυρίας", ανέφερε ο Λούκε.

Η αποχώρηση του Λούκε ενδέχεται να μειώσει την απήχηση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της περί το 9%.

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα ωστόσο φέρει την υποστήριξη στην AfD στο 4%, κάτι που αποδίδεται στις συνεχείς εσωκομματικές συγκρούσεις των τελευταίων μηνών.

Ο Λούκε, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραδέχεται στην επιστολή του ότι ορισμένα μέλη της AfD τον προτρέπουν να ιδρύσει ένα νέο κόμμα που θα προβάλει τα ιδεώδη του οικονομικού φιλελευθερισμού και τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες, που βρίσκονταν στην καρδιά της ρητορικής του κόμματος όταν ιδρυόταν.

Αλλά, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα