Αποχώρηση από το έργο του Μπέλενε

Η βουλγαρική Βουλή επικύρωσε, σήμερα, την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε. Η ψηφοφορία διεξήχθη, καθώς στο δημοψήφισμα της 27ης Ιανουαρίου 2013, η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες ήταν χαμηλή (στο 20%) και ως εκ τούτου, η «τύχη» του έργου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται

από το νόμο, έπρεπε να «περάσει» από το βουλγαρικό Κοινοβούλιο.

Όπως υπενθυμίζει σε σχετικό ρεπορτάζ του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού σε ποσοστό 61%, ενώ το 39% ήταν αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση του παραιτηθέντα πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εγκατέλειψε το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, τον Μάρτιο του 2012, εξέλιξη που ώθησε τη Ρωσία να κινηθεί κατά της Βουλγαρίας στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας.

Από την έναρξή του, στη δεκαετία του '80, το έργο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού συνάντησε προβλήματα έλλειψης χρηματοδότησης αλλά και την αντίθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων προς αυτό. Το έργο μπήκε στον «πάγο» από το φθινόπωρο του 2009, όταν ο στρατηγικός επενδυτής που είχε επιλεγεί, η γερμανική εταιρεία RWE, αποφάσισε να αποχωρήσει από αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα