«Από τον Αϊνστάιν στον Πελέ»

Η σύγχρονη ιστορία του κόσμου μέσα από την ιστορία του Μουντιάλ είναι το βιβλίο «Από τον Αϊνστάιν στον Πελέ», του αθλητικού συντάκτη Θεολόγου Αλεξανδράτου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος. Σε 307 σελίδες ο συγγραφέας εξιστορεί τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ιστορώντας τα μεγάλα και μικρά γεγονότα που σημάδεψαν τις ποδοσφαιρικές τετραετίες από το 1930 έως το 2010. Είναι τα κατορθώματα της στρογγυλής θεάς , σε συνδυασμό με τα συγκυριακά ανδραγαθήματα αλλά και τα παθήματα του πλανήτη στον εικοστό αιώνα.

Πρόκειται
για ένα εγκυκλοπαιδικό χρονικό που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, κερδίζοντας ακόμη και από εκείνους που δεν τρελαίνονται με το ποδόσφαιρο ,παρά την μαζική ψύχωση υπέρ της ξεμυαλίστρας θεάς: Εν αρχή ην το 1872, τότε που στη Γλασκώβη διεξήχθη ο πρώτος διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Σκοτίας και Αγγλίας, ο οποίος αποτέλεσε τον πρόδρομο των όσων ακολούθησαν τα επόμενα 130 χρόνια. Η ΦΙΦΑ Ιδρύθηκε το 1904 και τέσσερα χρόνια αργότερα το ποδόσφαιρο μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη οικοδέσποινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου υπήρξε το 1930 η Ουρουγουάη, που είχε το προσωνύμιο «Ουράνια Ομάδα». Ήταν εποχή παγκόσμιας κατάθλιψης, καθώς πολλές χώρες ζούσαν τις οδυνηρές συνέπειες του κραχ στο αμερικανικό χρηματιστήριο, γι΄αυτό μόνο δεκατρία κράτη δέχθηκαν το κάλεσμα , με την Ευρώπη να εκπροσωπείται από τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Οι πρώτοι διδάξαντες Άγγλοι θεώρησαν υποτιμητικό να σπεύσουν στην λατινοαμερικανική αυτή χώρα, η οποία όμως κάποτε υπήρξε κομμάτι της βρετανικής αυτοκρατορίας...

Εκείνη λοιπόν την χρονιά- αναφέρει ο συγγραφέας - έκανε την διαδρομή Ιντιανάπολις- Νέα Υόρκη το πρώτο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, ο Γουώλτ Ντίσνεϋ παρουσίασε τον Μίκι Μάους, ανακαλύφθηκε ο Πλούτωνας, ο Μαχάτμα Γκάντι αγωνιζόταν κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Ινδία, ο Δανός ζωγράφος Έιναρ Βέγκενερ ήταν ο πρώτος άνδρας που υποβλήθηκε σε επέμβαση φύλου κάνοντας καριέρα με το όνομα Λίλι ‘Ελμπε, ο διαβόητος αμερικάνος ληστής τραπεζών Τζον Ντίλγκερ δραπέτευσε από τη φυλακή, τα πρώτα κατεψυγμένα τρόφιμα έκαναν την εμφάνισή τους στο εμπόριο και η Κωνσταντινούπολη πήρε τη διεθνή ονομασία «Ινσταμπούλ».

Στην Ελλάδα: Καταστροφικοί σεισμοί έπληξαν Κρήτη- Βόλο- Κόρινθο, η οικονομική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου δέχθηκε σφοδρή κριτική, η δεσποινίς Αλίκη Διπλαράκου αναδείχθηκε Μις Ευρώπη και ο παλαιστής Τζιμ Λόντος κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο.

Οι λεπτομέρειες που αφηγείται ο μελετητής - αθλητικογράφος είναι παραστατικές εκείνης της «ασπρόμαυρης» εποχής, αφού οι τέσσερεις εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης χρειάσθηκαν ... ένα μήνα ταξίδι για φθάσουν με το πλοίο στην Ουρουγουάη κάνοντας προπονήσεις στο κατάστρωμα. Οι αγώνες ξεκίνησαν με ... χιονόπτωση, γιατί στο νότιο ημισφαίριο είχαν χειμώνα. Το εναρκτήριο ματς ήταν μεταξύ Γαλλίας και Μεξικό (4-1), με τον Λισιέν να βάζει το παρθενικό γκολ. Στον επόμενο αγώνα της Γαλλίας με την Αργεντινή (0-1 ) ο Γάλλος τερματοφύλακας Τεπό εγκατέλειψε τον αγώνα από χτύπημα του Λουίς Μόντι. Στο παιχνίδι της Αργεντινής με τη Χιλή ( 3-1 ) εγκαινιάστηκαν και τα πρώτα... διεθνή επεισόδια, όταν ένα δυνατό μαρκάρισμα οδήγησε σε δεκάλεπτη σύρραξη μεταξύ των παικτών και φιλάθλων σε τέτοιο βαθμό, ώστε χρειάσθηκε η επέμβαση της έφιππης αστυνομίας. Βέβαια, οι ελάχιστοι απεσταλμένοι των ευρωπαϊκών εφημερίδων δημοσίευσαν τα αποτέλεσμα μερικές μέρες μετά.

Νικήτρια στο πρώτο Μουντιάλ ήταν η διοργανώτρια Ουρουγουάη νικώντας την Αργεντινή (4-2). Οι φίλαθλοι δημιούργησαν μια πυρακτωμένη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να καθυστερεί εναρκτήρια σέντρα να καθυστερεί. Τι είχε συμβεί; Ο Αργεντινός Μόντι δεχόταν απειλές κατά της ζωής του και ο διαιτητής Λανζενούς δεν σφύριζε την έναρξη του αγώνα αν δεν έπαιρνε διαβεβαίωση από τον υπουργό Εσωτερικών ότι η αστυνομία εγγυάται τη ασφάλειά του, απαιτώντας να υπάρχει στο λιμάνι ταχύπλοο που θα τον απομάκρυνε σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του! Τελικά πείσθηκε για τα μέτρα προστασίας και σφύριξε την έναρξη...

Μιλάμε για κατάντια αυτού του γοητευτικού, για τους περισσότερους, αλλά και βίαιου, «εν τη γεννήσει του», όπως αποδεικνύεται, πρωταθλήματος, που οι πάντες- ανώνυμοι και επώνυμοι, ισχυροί και ανίσχυροι - προσκυνούν. «Το βαθμό διείσδυσης του αθλήματος στην καθημερινή ζωή των πολιτών δε θα μπορούσε κανείς να ονειρευτεί» σημειώνει ο συγγραφέας τονίζοντας: «Το ποδόσφαιρο είναι πάνω από όλα τα σπορ, πάνω από κινηματογράφους, συναυλίες, τέχνες».

Τι κρίμα για το ίδιο!..

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα