Από το ψάρι στο χωράφι

Γεωπονικό ινστιτούτο της Βρετανίας ζητά άδεια από την κυβέρνηση για δοκιμές ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού που παράγει στους σπόρους του πολύτιμα ιχθυέλαια ω-3. Η νέα ποικιλία, εκτιμούν οι δημιουργοί τους, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πιο υγιεινές μαργαρίνες, ενώ παράλληλα θα μείωνε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών.

Λιπαρά οξέα ω-3 υπάρχουν και σε φυτικά τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος, δεν είναι όμως ίδια με τα ω-3 που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια και αποτελούνται από μακρύτερες αλυσίδες λιπαρών οξέων.

Το

μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος και το σκουμπρί, τα οποία όμως δεν παράγουν μόνα τους αυτές τις ουσίες -απλώς συσσωρεύουν στους ιστούς τους τα ω-3 από τα μικροσκοπικά φύκια με τα οποία τρέφονται.

Και, επειδή πολλά ψάρια απαιτούν ω-3 για την ανάπτυξή τους, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ω-3, περίπου το 80%, χρησιμοποιείται ως τροφή στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Οι ερευνητές του γεωπονικού ινστιτούτου Rothamsted Research απομόνωσαν γονίδια από θαλάσσια φύκη και δημιούργησαν συνθετικά αντίγραφά τους, τα οποία εισήχθησαν στη συνέχεια στο γονιδίωμα του φυτού Camelina sativa.

Το φυτό αυτό, γνωστό και ως καμελίνα ή χαμαιλίνο, καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη ως πηγή σπορέλαιου για ανθρώπινη κατανάλωση, για ζωοτροφές ή βιοκαύσιμα.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το ένα τέταρτο των ελαίων στους «μεταλλαγμένους» σπόρους καμελίνας αποτελείται από δύο ω-3 μακράς αλυσίδας, 14% DHA και 12% EPA.

Σε πρώτη φάση, πιστεύουν οι ερευνητές, τα λιπαρά οξέα της νέας ποικιλίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ιχθυοτροφεία, ενώ αργότερα, σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σε τρόφιμα.

Εφόσον το βρετανικό υπουργείο δώσει έγκριση για δοκιμαστικές καλλιέργειες εντός του 2014, η πρώτη σοδειά θα μπορούσε να είναι έτοιμη εντός του έτους.

Στη Βρετανία, πάντως, καμία γενετικά τροποποιημένη ποικιλία δεν καλλιεργείται σε εμπορική κλίμακα, ενώ σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν πάρει άδεια καλλιέργειας μόνο δύο: μια ποικιλία καλαμποκιού ανθεκτική στις ασθένειες και μια γενετικά τροποποιημένη πατάτα για βιομηχανική χρήση.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα