Απεργία παρά το τελεσίγραφο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει το πρωί σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με το θέμα των απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς να κυριαρχεί στην ατζέντα. Κυκλοφοριακό έμφραγμα στους δρόμους της Αθήνας

λόγω της βροχής και της συνεχιζόμενης για 8η μέρα απεργίας των εργαζομένων στο μετρό παρά το τελεσίγραφο Κεδίκογλου που λήγει σήμερα για τερματισμό της απεργίας, καθώς -όπως είπε- σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. «Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου», υπογράμμισε νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εν τω μεταξύ, σε 48ωρη απεργία προχωρούν απο σήμερα και οι εργαζόμενοι της Αττικό Μετρό ΑΕ , της εταιρίας που μελετά και επιβλέπει την κατασκευή των έργων του μετρό.

Στάσεις εργασίας 12 με 4 σε ηλεκτρικό και τράμ και 11 με 5 στα λεωφορεία. Κανονικα θα κινηθούν τα τρόλεϊ.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί» τονίζει και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, επικαλούμενη και τη νέα δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη και τη χθεσινή απεργία στο μετρό, ενώ αύριο ολοκληρώνεται η προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων, με αφορμή τις καταγγελίες του υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη για εργαζόμενους που πληρώνονταν κατά τοις ημέρες της απεργίας δηλώνοντας ρεπό, άδεια ή ασθένεια.

«Θα έχουμε μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη κι αυτό δεν είναι απειλή» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ, Χρήστος Κούκης. Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως οι ηλεκτροδηγοί του Μετρό αποφάσισαν με ποσοστά 99% τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Προσθέτουν πως έχουν ζητήσει εδώ και μέρες να έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει απάντηση.

Να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να σταματήσει και η ταλαιπωρία την οποία υφίσταται η ελληνική κοινωνία, κάλεσε τους εργαζόμενους του μετρό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, όσοι τους φέρνουν σε αντίθεση με την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η ΔΗΜΑΡ παίρνει σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Οι εργαζόμενοι στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών καλύπτονται από τη συλλογική αυτονομία και συνάπτουν με το δημόσιο συλλογικές συμβάσεις εργασίας», αναφέρει. «Πρέπει να υπάρξει λύση που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και θα διατηρεί ταυτόχρονα το θεσμό της συλλογικής σύμβασης», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα