«Απάντηση είναι οι επενδύσεις»

Πρόσκληση στους Κινέζους να επενδύσουν και σε άλλους τομείς, όπως στις μεταφορές, τα τρένα, τα λιμάνια και την ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εγκαινίασε, με τον πρόεδρο του κινεζικού ομίλου COSCO Γουέι Τζιαφού τον νέο προβλήτα στο Ικόνιο του Πειραιά. «Όποια και αν είναι η ένταση και η μορφή της κρίσης, η απάντηση είναι οι επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος

τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του ανατολικού τομέα του προβλήτα 3 επενδύθηκαν στην Ελλάδα 340 εκ. ευρώ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την κατασκευή του αγωγού TAP από την αζέρικη κοινοπραξία.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε εξάλλου ότι σε λίγες μέρες θα υπάρξει η επίσημη έναρξη της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και προσκάλσε τους Κινέζους να προβούν και σε άλλες επενδύσεις.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η κυβέρνηση εν αναμονή της τελικής απόφασης που θα ανακοινωθεί στο Μπακού την Παρασκευή 8 Ιουλίου, και ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - απορρίφθηκε από τους Αζέρους ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco West.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους της κοινοπραξίας Shah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εάν την Παρασκευή ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου από τον TAP θα είναι από τις πλέον συμφέρουσες για τη χώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υπογραφής της συμφωνίας. «Θα δημιουργηθούν νέες δουλειές. Η χώρα θα μεταμορφωθεί σε κόμβο για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου τόνισε ότι βρισκόμαστε μια αναπνοή για την υλοποίηση του νότιου διαδρόμου παροχής της Ευρώπης με φυσικό αέριο και η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την υλοποίηση του έργου. Σημείωσε πως θα προκύψουν τεράστια οφέλη για τη χώρα και τον Έλληνα καταναλωτή.

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος του αγωγού TAP ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες της.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο πρωθυπουργός πανικόβλητος από τις συνεχείς αποτυχίες της πολιτικής του success story ψάχνει εναγωνίως ευκαιρίες για να προβάλλει μία πλαστή εικόνα αισιοδοξίας» σχολιάζει ο τομέας ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην COSCO προσθέτοντας πως προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας ευνοώντας τις αξιώσεις της Κινεζικής εταιρείας για μείωση του συμβατικού τιμήματος που καταβάλλει ετησίως στον ΟΛΠ.

Απάντηση Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ

«Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρονται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εγκαίνια του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτιών στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι τα γεγονότα διαψεύδουν με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τους διακηρυγμένους εχθρούς κάθε μορφής επένδυσης και τόνισε πως το λιμάνι του Πειραιά ανεβαίνει σταθερά.

Keywords
Τυχαία Θέματα