Απαισιόδοξοι οι Αυστραλοί

O σκληρότερος προϋπολογισμός των τελευταίων 20 ετών που κατέθεσε η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ είχε ως αποτέλεσμα η δημοτικότητα της κυβερνητικής παράταξης να υποστεί καθίζηση αλλά το ίδιο έγινε και με την αισιοδοξία των Αυστραλών για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον δείκτη της ANZ-Roy Morgan Cosnumer Confidence η αισιοδοξία των Αυστραλών για την οικονομία υποχώρησε τρεις μονάδες και έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το
2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η απαισιοδοξία των Αυστραλών οφείλεται στα μέτρα λιτότητας του νέου προϋπολογισμού που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει περικοπές στις κοινωνικές παροχές, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, απολύσεις στον δημόσιο τομέα και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με στόχο, να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 2,8% του ΑΕΠ όπου βρίσκεται σήμερα.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν αθέτησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αφού κύριο σύνθημα της ήταν η μείωση του ελλείμματος.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να περάσει στην αντεπίθεση η κυβέρνηση υποστήριξε πως το Εργατικό Κόμμα θα σταθεί αφορμή να υποβαθμιστεί η δανειοληπτική δυνατότητα της Αυστραλίας αν πραγματοποιήσει την απειλή του και καταψηφίσει στην γερουσία (όπου η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία) μέτρα του προϋπολογισμού συνολικού κόστους 40δις.

Ο οίκος S&P προειδοποίησε ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ της Αυστραλίας βρίσκεται σε κίνδυνο αν η χώρα δεν περιορίσει τις δαπάνες της και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί και η αξία του αυστραλιανού νομίσματος.

Το Εργατικό κόμμα δεσμεύτηκε να στηρίξει μέτρα για να γίνει πλεονασματικός ο προϋπολογισμός αλλά «όχι αυτά που πλήττουν τις ασθενέστερες τάξεις».

Το Εργατικό κόμμα πάντως θα στηρίξει το διάρκειας τριών ετών «τέλος ελλειμματικού προϋπολογισμού», ύψους 2%, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι Αυστραλοί πολίτες έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 180 χιλιάδες δολάρια Αυστραλίας.

Ακόμη, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 67 έτη σήμερα στα 70 έτη έως το 2035. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που πλήττουν τους συνταξιούχους ήταν η αιτία που και αρκετοί ομογενείς συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το πολιτειακό κοινοβούλιο της Βικτώριας στη Μελβούρνη.

Ενόχληση στο εκλογικό σώμα έχει προκαλέσει και η επαναφορά της αυτόματης τιμαριθμικής αύξησης του τέλους καυσίμων.

Κάθε Αυστραλός που επισκέπτεται παθολόγο γιατρό θα πληρώνει επτά δολάρια ενώ θα περιοριστεί η πρόσβαση άνεργων Αυστραλών κάτω των 30 ετών στα επιδόματα ανεργίας, θα απολυθούν 16.500 δημόσιοι υπάλληλοι και τα πανεπιστήμια θα επιτρέπεται να ορίζουν το ύψος των διδάκτρων τους.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε ένας δημόσιος διάλογος για το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο φόρος αγαθών και υπηρεσιών (GST) που σήμερα είναι στο 10%.

Με την απόφαση της η κυβέρνηση να περικόψει 80 δις δολάρια μέσα σε μια δεκαετία από τις πολιτείες ουσιαστικά τις «σπρώχνει» να προωθήσουν και να συμφωνήσουν στην αύξηση του GST.

Τα μέτρα αυτά έβγαλαν πολλούς Αυστραλούς στους δρόμους. Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις την περασμένη Κυριακή την σκυτάλη πήραν οι φοιτητές με μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στην παιδεία.

Στο μεταξύ σταθερά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα σκοπεύει να διατηρήσει τα επιτόκια για το επόμενο διάστημα η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA), καθώς η εγχώρια οικονομία πλήττεται από την επιβράδυνση των επενδύσεων στον κλάδο εξόρυξης, τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και την αδύναμη αύξηση των εξαγωγών.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 6 Μαΐου, η RBA εκτιμά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με βραδείς ρυθμούς τα προσεχή τρίμηνα. «Η τρέχουσα χαλαρή πολιτική πιθανότατα θα είναι κατάλληλη για κάποιο διάστημα ακόμα», υποστηρίζει η κεντρική τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση αυτού του μήνα η RBA διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 2,5%. Από τα τέλη του 2011 το κόστος δανεισμού στην Αυστραλία έχει μειωθεί συνολικά οκτώ φορές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα