«Ανυπομονώ πάντα για το νέο»

Η πρίμα μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαχάροβα, έρχεται για μία ακόμη φορά να μαγέψει το αθηναϊκό κοινό, σε ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο γκαλά χορού, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 11,12 και 13 Δεκεμβρίου.
Η Σβετλάνα Ζαχάροβα μίλησε στη δημοσιογράφο του ξενόγλωσσου προγράμματος του Αθήνα 9.84, Έλενα Κοντράτοβα για την παράσταση και για αγάπη του αθηναϊκού κοινού για το μπαλέτο.

-Καλησπέρα, Σβετλάνα, είναι η μεγάλη μου χαρά να σας καλωσορίσω στο σταθμό του Δήμου Αθηναίων "Aθηνα984"

Καλησπέρα σας. Επίσης

-

Θα ξεκινήσω την κουβέντα μας με την κλασική ερώτηση: πώς αποφασίσατε να γίνετε μπαλαρίνα;

Υποθέτω ότι ήταν το πεπρωμένο μου. Ομολογώ δεν ήταν επιθυμία μου. Πρώτα απ 'όλα, ήταν η επιθυμία της μητέρας μου. Επειδή σαν κάθε παιδί δεν είχα τη δική μου γνώμη σε μικρή ηλικία, αν θα πρέπει δηλαδή να αρχίσω να ασχολούμαι με το μπαλέτο επαγγελματικά, εκείνη αποφάσισε. Σε ηλικία 10 ετών, πήγα σε μία επαγγελματική σχολή μπαλέτου στο Κίεβο, γιατί επέμενε η μητέρα μου, η οποία ήθελε να με κάνει μπαλαρίνα. Εκείνη την εποχή, δεν είχα καν συνειδητοποιήσει τι με περίμενε. Απλά μου αρέσει το γεγονός ότι μπορώ να χορεύω φορώντας όμορφα κοστούμια, με την τουτού ..... Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, όλα αυτά συνέβησαν εξαιτίας της μητέρας μου και της είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό.

- Έχετε περάσει από τις τρεις μεγάλες σχολές: του Κιέβου, του Μαριίνσκι και από το σχολείο του Μπολσόι , όπου διδάσκουν ένα ξεχωριστό σύστημα - της Βαγάνοβα (Vaganova), αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των σχολών αυτών.

- Ναι, υπάρχουν διαφορές. Στο Κίεβο εγώ άρχισα να μελετώ μπαλέτο, μέχρι τα 15 μου. Τότε μπήκα στην σχολή Βαγάνοβα (Vaganova Academy) στην Αγία Πετρούπολη και μετά έγινα μπαλαρίνα στο θεάτρο Μαριίνσκι, και στη συνέχεια πήγα στη σχολή Μπολσόι. Σε γενικές γραμμές, οι κίνησες του μπαλέτου είναι σχεδόν ίδιες σε όλο τον κόσμο και οι ορολογία που χρησιμοποιείται είναι περίπου η ίδια. Οι κινήσεις εκτελούνται με τον ίδιο τρόπο, όμως υπάρχουν κάποιες διαφορές στο τρόπο που μπορείς να παρουσιάσεις την κάθε κίνηση. Πολύ συχνά, σε διάφορες μεγάλες σχολές μπαλέτου διδάσκουν τα παιδιά λίγο διαφορετικά να γυρίσουν το κεφάλι τους, να κρατούν διαφορετική θέση στην κλίση του κεφαλιού, τους μαθαίνουν να ανοίγουν λίγο διαφορετικά τα χέρια, λίγο διαφορετικά να κάνουν την "preparation». Σε γενικές γραμμές, ο απλός θεατής δεν θα παρατηρήσει τίποτα, αλλά οι επαγγελματίες αμέσως λένε: «Αυτό το παιδί είναι μαθητής της Ακαδημίας Vaganova, αυτό είναι από την σχολή του Μπολσόι, αυτό το κορίτσι αποφοίτησε από το γαλλικό σχολείο, αυτό το κορίτσι σπούδαζε στο Λονδίνο». Μόνο οι επαγγελματίες μπορούν βέβαια να διακρίνουν τέτοιες λεπτομερείς.

-Σβετλάνα, σήμερα είστε η πιο γνωστή και περιζήτητη μπαλαρίνα. Σας αποκαλούν το "Χρυσό παγκόσμιο παράδειγμα του κλασικού χορού". Μπροστά μου στην αφίσα του gala στο Μέγαρο Μουσικής σας χαρακτηρίζουν ως «Ζωντανός μύθος», «σύγχρονη ντίβα», «Τσαρίνα του κλασικού χορού», «Τέλεια Μπαλαρίνα». Πώς νιώθετε για τη φήμη αυτή και τη διεθνή σας αναγνώριση; Είναι η φήμη για εσάς ένα βαρύ φορτίο;

Λοιπόν, με κάθε ειλικρίνεια, εγώ δεν το σκέφτομαι καν και μαθαίνω για αυτές τις «τσαρικές τιμές» τις οποίες μου αποδίδουν από εσάς, τους δημοσιογράφους, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να το πω έτσι.
Είμαι πολύ χαρούμενη. Όποιος λέει ότι κουράστηκε από την δόξα, νομίζω, ότι είναι ανειλικρινής. Άλλα εγώ δεν μένω σε αυτό, αντιθέτως, αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη: αν μου έχουν αποδώσει τέτοιους σοβαρούς χαρακτηρισμούς, με κάνει να νιώθω ότι αυτό πρέπει να είμαι εγώ, να μου ταιριάζει. Είμαι συνεπής, αυτό κατά κάποιο τρόπο με παρακινεί, δεν με αφήνει να «επαναπαύομαι στις δάφνες μου». Όταν μου λένε καλά λόγια, είμαι χαρούμενη, αλλά την ίδια στιγμή, θα με κάνει να επικεντρωθώ περισσότερο στην δουλειά, διότι το κοινό, το οποίο θα έρθει να με δει, μετά από αυτά τα σπουδαία λόγια, θέλει να δει αυτό που ταιριάζει σε μία τέτοια περιγραφή. Εστιάζω περισσότερο σε μένα και θέλω να βελτιώσω πιο πολύ το επίπεδό μου, να βρω κάποια νέα λεπτομέρεια, να συναντήσω έναν νέο χορογράφο, να κάνω κάποιες νέες ανακαλύψεις για τον εαυτό μου και γενικά θέλω να μαθαίνω όλη την ώρα. Έχω ένα σύνθημα: «Θέλω να μαθαίνω όλη την ώρα», έχω κάποιο είδος «δίψας» για κάτι νέο, για την εκπαίδευση. Θέλω πάντα κάτι να μαθαίνω σε βάθος, να πετυχαίνω νέους στόχους, να μάθω κάτι καινούργιο. Πάντα ανυπομονώ για νέες συναντήσεις, νέα έργα. Αυτό είναι που κάνω μια ζωή, από τότε που τελείωσα το σχολείο: εργάζομαι σκληρά. Ποτέ δεν σκέφτομαι τι έχω πετύχει. Όλα αυτά που γίνονται πολύ γρήγορα, μπορούν και γρήγορα να χαθούν. Ως εκ τούτου, θέλω να είμαι πάντα σε φόρμα, να είμαι πάντα αυτή που πρέπει για το κοινό μου και για αυτό πρέπει να εργάζομαι περισσότερο και σκληρότερα.

-Στην Αθήνα θα δώσετε μία παράσταση Γκαλά Μπαλέτου. Πείτε μας για το πρόγραμμα που επιλέξατε για το κοινό στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα έχω έρθει αρκετές φορές. Δεν είναι η πρώτη μου φορά, και γι'αυτό αποφάσισα να φέρω το νέο μου πρόγραμμα και τους καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν έχουν έρθει μαζί μου ακόμα βέβαια. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και σύγχρονη χορογραφία και κομμάτια του κλασικού μπαλέτου...στη δική μου εκτέλεση και τα δύο. Έτσι η παράσταση θα υπόσχεται να είναι ενδιαφέρουσα και εορταστική. Είμαι πολύ προσεκτική όταν επιλέγω ποιά κομμάτια θα βάλω στην παράσταση, επειδή θέλω το κοινό που θα έρθει να την παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον και ο θεατής να θελήσει να ξαναέρθει σε μία δική μου παράσταση.

- Σβετλάνα, έχετε περάσει και από την πολιτική, έχετε εκλεγεί στην Κρατική Δούμα (2007-2011), αλλά είχατε και επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πείτε μου, τι εκτιμάτε σε αυτόν;

Είναι (ο Πούτιν) ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος, πολύ έξυπνος, κατά την γνώμη μου. Ξέρει πάντα πως ακριβώς θέλει να είναι η χώρα του και μεγάλος αριθμός Ρώσων τον στηρίζουν και τον αγαπούν. Έτσι κι εγώ έχω έναν μεγάλο σεβασμό και την επιθυμία, αν είναι δυνατόν, να στηρίζω τον Πρόεδρο μας αν η βοήθεια μου είναι χρήσιμη. Έτσι, όταν πάω να χορέψω στο εξωτερικό σε περιοδεία, εγώ πάντα αισθάνομαι ότι εκπροσωπώ τη Ρωσία και αυτό για μένα είναι μια μεγάλη ευθύνη. Προσπαθώ πάντα να είναι σε υψηλό επίπεδο οι παραστάσεις μου, επειδή οι άνθρωποι που έρχονται για να τις παρακολουθήσουν, κρίνουν έτσι και το επίπεδο της τέχνης στη χώρα μου, αλλά και γενικά το επίπεδο της χώρας μου. Ως εκ τούτου, προσπαθώ να είμαι πάντα στην κορυφή για να εκπροσωπώ τη χώρα μου με αξιοπρέπεια.

- Ο σύζυγός σας είναι μουσικός, ο διάσημος βιολιστής Βαντίμ Ρέπιν. Σε μια συνέντευξή σας είχατε πει ότι τον γνωρίσατε, όταν του ζητήσατε ένα αυτόγραφο. Μπορεί μια "Balerina absoluta" να ζητά ένα αυτόγραφο;

Ναι, γιατί όταν τον άκουσα για πρώτη φορά να παίζει, ήμουν τόσο σοκαρισμένη, και για πρώτη φορά στη ζωή μου ζήτησα κάποιον να μου δώσει ένα αυτόγραφο: πήρα το πρόγραμμα, πήγα στο καμαρίνι του και όχι μόνο να εκφράσω το θαυμασμό μου, και να πω: «Σας παρακαλώ, μπορώ να έχω ένα αυτόγραφό σας, επειδή είμαι πολύ εντυπωσιασμένη με το παίξιμό σας και από ό, τι έχω ακούσει για εσάς;»

- Είστε καλλιτέχνες και οι δυο. Πώς λειτουργεί αυτή καλλιτεχνική ένωση;

Και οι δύο υπηρετούμε την τέχνη, αλλά σε διαφορετικό είδος: εκείνος παίζει, εγώ χορεύω. Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, έχουμε και ένα κοινό πρόγραμμα και όταν ο Βαντίμ παίζει και εγώ χορεύω, είναι εκπληκτικό. Όταν είμαστε μαζί στη σκηνή, μεταξύ μας υπάρχει κάτι σαν από κάποιο άλλο κόσμο. Στη σκηνή μεταξύ μας υπάρχει μία ειδική σύνδεση.

- Σβετλάνα, πολλές μπαλαρίνες για να επικεντρωθούν στο επάγγελμα σας, στερούν από τους εαυτούς τους τη χαρά της μητρότητας, γιατί φοβούνται να μην χάνουν την φόρμα τους ή γιατί φοβούνται να εγκαταλείψουν τη σκηνή στα χρόνια της ακμής τους. Εσείς, όταν μάθετε ότι θα γίνετε μητέρα, ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις;

Απόκτησα το παιδί μου από επιθυμία μεγάλη. Εγώ και ο σύζυγός μου θέλαμε πάρα πολύ να αποκτήσουμε ένα παιδί και όταν έμαθα ότι είμαι έγκυος και θα γίνω μητέρα ήταν μία είδηση που περίμενα πολύ καιρό. Ένιωσα απίστευτη ευτυχία.

- Θα θέλατε η κόρη της να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπαλέτο;

Θα χαρώ πάρα πολύ αν η κόρη μου ασχοληθεί με το μπαλέτο. Δεν είμαι αντίθετη σε αυτό, ήδη από τώρα που είναι μόλις 2 χρονών ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική. Της αρέσει πολύ να χορεύει και αν δω ότι έχει κλίση στο μπαλέτο θα την στηρίξω με όλη μου τη δύναμη.

-Να περιμένουμε ότι η κόρη σας θα είναι η διάδοχος του τίτλου "Μπαλαρίνα absoluta";

Δεν μπορώ να προβλέψω κάτι τόσο μελλοντικό, αλλά θα δούμε. Δύσκολο να πει κανείς από τώρα.

-Σβετλάνα, η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα με παράδοση στο κλασσικό χορό, όμως κάθε παράσταση μπαλέτου είναι σχεδόν πάντα sold-out και βεβαίως και το δικό σας «Γκαλά» στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Πώς μπορείτε να εξηγήσετε αυτό το φαινόμενο;

Είμαι πολύ χαρούμενη όταν ακούω αυτά τα ευχάριστα νέα. Νομίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπου οι άνθρωποι αγαπούν τον πολιτισμό και την τέχνη. Το μπαλέτο είναι ένα είδους τέχνης, που έλκει, μαγνητίζει. Πολλοί άνθρωποι που έχουν επισκεφθεί έστω και μια φορά κάποια παράσταση μπαλέτου υψηλού επιπέδου, ένα επαγγελματικό θέαμα, προσδοκούν και σε άλλες παραστάσεις κλασικού χορού για να ξαναζήσουν αυτή τη μαγευτική εμπειρία.

-Σβετλάνα, σε ποια χώρα θα θέλατε να ζήσετε όταν θα αποχωρήσετε από τη σκηνή;

Αγαπώ τη Ρωσία και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από αυτήν. Μου αρέσει να ταξιδεύω στην Ευρώπη και τις Ευρωπαϊκές χώρες, που μου είναι πολύ συμπαθείς, αλλά κάθε φορά μου αρέσει όταν επιστρέφω πίσω στο σπίτι μου, στη Μόσχα και μπορώ να απολαύσω την μοσχοβίτικη ζωή μας.

-Ας τελειώσουμε την κουβέντα μας το κλασικό ερώτημα για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Πρώτα πρώτα περιμένω, βέβαια, την επίσκεψή μου στην Αθήνα με ανυπομονησία. Στη συνέχεια ανυπομονώ για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Για τα επαγγελματικά μου σχέδια, περιμένω τις περιοδείες μου, το τέλος της σεζόν, γιατί το καλοκαίρι, στο θέατρο Μπολσόι θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα μπαλέτο «Ένας ήρωας της εποχής μας» με τον χορογράφο Γιούρι Ποσόχοβ που θα ανεβάσει μία παράσταση μπαλέτου βασισμένη σε μια ιστορία από τον Μ. Λέρμοντοβ . Γι 'αυτή την παράστασή ήδη έχουν γράψει μουσική, οι προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη, όλα είναι πολύ ενδιαφέροντα - έχουν ήδη αρχίσει οι πρόβες ..... γενικά συμβαίνουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα στη ζωή μου! Σε λίγο καιρό περιμένω την περιοδεία μου στο Παρίσι, στη Σκάλα του Μιλάνο. Πριν από λίγες ημέρες, επέστρεψα από μία άλλη μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ιαπωνία. Έυχαριστώ τον Θεό που εργάζομαι ασταμάτητα.

-Σβετλάνα, σας ευχαριστώ πολύ για την αποκλειστική συνέντευξη που δώσατε στον "Αθηνα984". Εύχομαι σε εσάς και στην οικογένεια σας υγεία, αγάπη και ό, τι καλύτερο. Έυχομαι το νέο έτος (2015) να σας φέρει πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε εσάς και στους ακροατές σας ότι καλύτερο, υγεία και ευτυχία για το νέο έτος.

Η συνέντευξη της Σβετλάνα Ζαχάροβα όπως ακούστηκε στην εκπομπή «Αθήνα μ' ακούς;» με τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.

Keywords
παντα, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, αθηνα, θεατρο, ειλικρίνεια, νέα, ελλαδα, ρωσία, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, καλοκαιρι, ιαπωνια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, πισω στο σπιτι, χωρες, ρωσία, γνωμη, δουλεια, μητερα, μιλανο, μουσικη, προγραμμα, σχολες, υγεια, ωρα, αγαπη, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, απλα, αφισα, βοηθεια, γεγονος, γινονται, δυναμη, δικη, δοξα, δωσει, εγκυος, ελενα, ευτυχια, ειλικρίνεια, ειλικρινης, ειμαι εγκυος, υπαρχει, εκπαιδευση, ενδιαφεροντα, εργα, εξελιξη, εποχη, επιθυμια, ερχεται, ερχονται, ετων, ετος, ευθυνη, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, τεχνη, ζωη, ζησετε, ζητα, ζωη μου, ιδια, ιδιο, ειδος, ηλικια, κινηση, κιεβο, κλιση, κοστουμια, λογια, μακρια, μεγαρο μουσικης, μοσχα, μπορεις, μπορειτε, οικογενεια, παιδι, παιδια, παρισι, πεπρωμενο, πετρουπολη, πιο πολυ, πουτιν, σας ευχαριστώ, σεζον, συνεχεια, σπιτι, σχεδια, σχολειο, φορμα, φημη, φορα, χαρα, ομορφα, δαφνες, γινετε, ηρωας, χωρα, μια φορα, μπαλετο, μπροστα, σβετλανα, σκηνη, θελω να, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα