Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Νίκαια

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο διοργανώνουν αύριο στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας, αριστερές οργανώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τα συνεχιζόμενα ρατσιστικά κρούσματα, με τελευταίο το τελεσίγραφο σε μετανάστες που διατηρούν καταστήματα στην πλατεία Αγίου Νικολάου από ακροδεξιούς, απαιτώντας να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους, μέσα σε μία εβδομάδα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των φαινομένων ρατσιστικής βίας κρούει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς.

Σε πόρισμά του κάνει λόγο για οργανωμένη
και συστηματική δράση ακραίων ομάδων, οι οποίες εκμεταλλεύονται το αίσθημα ανασφάλειας πολλών πολιτών. «Η ανοχή ή ακόμη και η μερική έστω αποδοχή των ενεργειών αυτών από τμήματα του πληθυσμού εντείνει τον προβληματισμό για το φαινόμενο» τονίζει και καλεί τους αρμόδιους φορείς «να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη οργανωμένων εγκληματικών θυλάκων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κενά που δημιουργεί η ολιγωρία ή και αδράνεια του κρατικού μηχανισμού».

Την ίδια ώρα, υπερβολική χρήση βίας των αστυνομικών δυνάμεων στην Ελλάδα διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία στη νέα της έκθεση για τη χώρα. Αναφέρει ότι η χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης γίνεται με τρόπο που παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα. Κάνει λόγο για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας και για ανικανότητα ή απροθυμία της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι ». Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης, αναφορές για κακομεταχείριση μελών ευάλωτων ομάδων, όπως μετανάστες και αιτούντες άσυλο. 
Keywords
Τυχαία Θέματα