Θύελλα αντιδράσεων για την ΠΝΠ για τα αποθεματικά

Έντονες αντιδράσεις πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων όλων των φορέων και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έχει αναδρομική ισχύ από 17/03. Εξαιρούνται ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ.

Εξάλλου, χθες το απόγευμα κατατέθηκε στην Βουλή και παραπέμπεται προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο θα κυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. «Εικόνα θεσμικής διάλυσης δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά της αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθώς όπως επεσήμανε στην ουσία αναστέλλεται η λειτουργία των δήμων. Νωρίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων καταδίκασε την απόφαση της Κυβέρνησης , βάσει της οποίας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης - μεταξύ άλλων και του Δήμου Αθηναίων- στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η Ανοιχτή πόλη μειοψήφισε καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του Γιώργου Καμίνη, Φίλιππος Δραγούμης. Το Δημοτικό Συμβούλιο διέκοψε τη συνεδρίαση του για σήμερα στις 5 το απόγευμα, ενώ νωρίτερα συγκαλείται έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων.

Ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τονίζει ότι ο δήμος θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ να μην εφαρμοστεί η Πρόταση Νομοθετικού περιεχομένου, ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 χαρακτήρισε την ενέργεια της κυβέρνησης «πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη» και τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση δεν ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προσθέτοντας ότι η πράξη αυτή δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των περιφερειών και θίγει την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια. Εξάλλου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ και θα ζητήσει την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Σήμερα, στις 13.00 συγκαλείται έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

"Η απελπισία της Κυβέρνησης και η προσπάθειά της να βρει διαθέσιμο ρευστό είναι τόσο μεγάλη που δεν σέβεται ούτε το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας", τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Με δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε, σχολίασε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή προχωράει η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Πραξικοπηματική χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την ενέργεια της κυβέρνησης να μεταφέρει υποχρεωτικά τα διαθέσιμα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του δημοσίου, για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας, τα οποία -όπως αναφέρει- δημιούργησε η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους εταίρους.

Μισέλ Σαπέν: «Λύση ανάγκης»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων φορέων του δημοσίου στην κεντρική τράπεζα της χώρας αποτελεί μόνο μια λύση ανάγκης και η χώρα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα για να προτείνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Keywords
Τυχαία Θέματα