Αντιδράσεις για την «Αυγή της Οδύσσειας»

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη, παρά τις διαφοροποιήσεις στο ΝΑΤΟ όσον αφορά για το ποιός θα ηγείται των επιχειρήσεων. Οι χώρες που εμπλέκονται ενεργά -κυρίως Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ - συνεχίζουν, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν μεταβίβαση του ελέγχου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μάλιστα στο
βρετανικό Κοινοβούλιο η ψηφοφορία απέβη υπέρ των επιχειρήσεων με συντριπτική πλειοψηφία. Τουρκία και Γερμανία αντιτίθενται στη πολεμική δραστηριότητα, ενώ και η Ιταλία επανεξετάζει την παραχώρηση βάσεών της. Ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει άμεσα επανέλαβε από τη Χιλή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τη νύχτα, χτυπήθηκαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της Λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του  Καντάφι, κοντά στην  Βεγγάζη, ενώ βομβαρδίστηκε και ναυτική βάση 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Την ίδια ώρα η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να εγγυηθεί ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη με στρατιωτικά μέσα κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών. Νέα συνεδρίαση συγκαλεί, την Πέμπτη, το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Λιβύης.

Στην Αθήνα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου  θα ενημερώσει τη Βουλή  για τις εξελίξεις στη Λιβύη.«Η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες ή σύμμαχες χώρες», επανέλαβε ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας.

Συμφωνεί η ΝΔ με τη συμμετοχή, και τον τρόπο που έχει επιλεγεί για να μετάσχει η χώρα στην επέμβαση στη Λιβύη,  τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιταχθεί αποφασιστικά στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν το βάρβαρο πόλεμο», τονίζει το ΚΚΕ.

«Οι Αμερικανοί και η παρέα τους χτυπάνε, ενώ Ρωσία, Κίνα και Ινδία είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές. Ίσως έχουμε εξελίξεις και πέρα απ' τη Λιβύη...», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης

«Καμία συμφωνία, καμία διεθνής συνθήκη δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να μετάσχει στον πόλεμο εναντίον της Λιβύης», αναφέρει  ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις» ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αριστερά 
Keywords
Τυχαία Θέματα