Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για ΕΡΤ και κυβέρνηση

Αύριο το νέο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κρίση των τελευταίων ημερών να ανοίγει συνολικό θέμα λειτουργίας και συνεννόησης της τρικομματικής κυβέρνησης, οδηγώντας σε ανασχηματισμό, κι ενώ το τοπίο για την ΕΡΤ παραμένει θολό εν μέσω αντικρουόμενων νομικών ερμηνειών.
Με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του διοικητικού συμβουλίου, δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας,
τονίζοντας πως για την κυβέρνηση μείζον θέμα είναι να συνεχιστούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που τόλμησε.

Κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των αρχηγών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε πρόταση εννέα σημείων για απεμπλοκή από την κρίση που δημιούργησε το λουκέτο της ΕΡΤ.
Μεταξύ αυτών η δημιουργία διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής που θα προσλάβει προσωπικό για να λειτουργήσει το μεταβατικό σχήμα της ΕΡΤ και η διενέργεια ανασχηματισμού μετά το συνέδριο της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου.

Να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση για την ΕΡΤ κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί ως μια πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική που απλά ανέχεται τους άλλους.


"Αναμένουμε χωρίς καθυστέρηση όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ να βγουν στον αέρα" δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, στέλνοντας και αυτός το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομέρεια.

«Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και την υποχρεώνει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία οφείλει να γίνει με βάση το καθεστώς που ίσχυε, και με το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά πάντως τη δικαστική απόφαση για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η δημόσια ραδιοτηλεόραση εξακολουθεί να μην εκπέμπει, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μεταδίδουν απεργιακό πρόγραμμα.
Η σύγχυση για το καθεστώς που θα ισχύσει οδήγησε σε διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος μπορεί κατά την κρίση του να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει, ενώ θα ακολουθήσει η σύσταση νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα