Ανοίγει ο δρόμος για την κατάπαυση του πυρός

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι η Δαμασκός αποδέχθηκε την προθεσμία της 10ης Απριλίου για να αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιό του για την επίλυση της κρίσης στη χώρα αυτή, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ εντός 48 ωρών μετά την προθεσμία αυτή. Πριν από τις 10 Απριλίου, οι συριακές αρχές θα πρέπει να αποσύρουν τα βαρέα

όπλα τους από τις πόλεις και να αρχίσουν μια απόσυρση των στρατευμάτων τους.

Εν τω μεταξύ, σε συνολικά 10.108 ανέρχονται οι νεκροί στη Συρία από τις 15 Μαρτίου του 2011 που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, "10.108 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 7.306 πολίτες, 2.248 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 554 στρατιώτες που λιποτάκτησαν από τον τακτικό συριακό στρατό", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 9.000.

Παράλληλα εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα αντιτορπιλικό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιεί αποστολή στη Μεσόγειο. Άλλες πηγές διευκρίνισαν ότι προβλέπεται ενδιάμεση στάση του σε συριακό λιμάνι.

Μια στρατιωτική-διπλωματική πηγή διευκρίνισε ωστόσο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι ότι το πλοίο αυτό θα πραγματοποιήσει στάση στην Ταρσό της Συρίας, τη μόνη ναυτική βάση που διαθέτει η Ρωσία στη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα