Ανοιχτή στους πρόσφυγες η Ευρώπη

Η Ευρώπη δεν θα κλείσει τα σύνορα της στους πρόσφυγες και θα παραμείνει η πιο ανεκτική κοινωνία του κόσμου, δεσμεύτηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει η πιο ανοικτή, η πιο ανεκτική κοινωνία στον κόσμο. Επίσης για τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα στην Τουρκία, σύμφωνα με το λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τουσκ επαίνεσε τις δράσεις της ΕΕ να σώσει ζωές μεταναστών και δεσμεύτηκε να «δράσει πιο σθεναρά

από ποτέ».

Κάλεσε παράλληλα για επίδειξη αλληλεγγύης από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την κριτική κάποιων ανατολικών ευρωπαϊκών κρατών για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, τονίζοντας πως «το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών δεν θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

Μιλώντας στα περιθώρια της συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε προτεραιότητα τη συνεργασία με την Τουρκία για το θέμα των μεταναστών. Σημείωσε πως η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο κλειδί στην διασφάλιση της σταθερότητας στην Συρία, όπου ο πόλεμος με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έχει προκαλέσει την μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Τουσκ παράλληλα καταδίκασε τις «στυγνές τρομοκρατικές επιθέσεις» που εξαπέλυσαν κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σχολιάζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί στην καταπολέμηση του PKK.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα