Κατά των πρόωρων συντάξεων

Aνοικτό το ενδεχόμενο περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, άφησε η Έλενα Παναρίτη. «Είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 και στα 46, υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Deree. Η ίδια ανέφερε ότι η αλλαγή που έχει συντελεστεί

στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι ότι μετατράπηκε το e-mail Χαρδούβελη σε υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις και όχι σε υποχρέωση για δημοσιονομικά αποτελέσματα. Μεταφέροντας εξάλλου το κλίμα των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, ανέφερε ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν γαντζωθεί στο πρόγραμμα ενώ τις έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν την ελληνική πλευρά.


Αναμένατε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα

Μικρότερο του αρχικά υπολογισθέντος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, είπε η κ. Παναρίτη. Όπως αποκάλυψε, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα δεν είναι 1,5% του ΑΕΠ όπως ήταν ο στόχος για το προηγούμενο έτος αλλά περιορίστηκε σημαντικά κατά 2 δισ. ευρώ περίπου στο 0,6% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ο πρώτος στόχος των κλιμακίων των δανειστών που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί για ελαστικοποίηση του στόχου του 2015 έχοντας μέχρι πρότινος ως επιχείρημα και την επίτευξη του στόχου των προηγούμενων ετών.

Τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης συνεχίζουν να συλλέγονται με στόχο να σταλούν, όπως κάθε χρόνο, από όλα τα κράτη-μέλη στην Eurostat έως τα τέλη Μαρτίου. Τα στοιχεία αυτά υπολογίζονται σε δημοσιονομική βάση, όχι σε ταμειακή, δηλαδή πρέπει να προσμετρήσουν (για αυτό και καθυστερούν) έσοδα του 2015 που θα αφορούν οικονομικά το προηγούμενο έτος όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή οι εισπράξεις από ΦΠΑ και κοινοτικά κονδύλια.

Η κ. Παναρίτη είναι σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη, μετείχε στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group χθες και είναι γνωστή από την προϋπηρεσία της ως οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα