Ανοδικό "ξέσπασμα" στη Wall Street

Κλίμα ενθουσιασμού διαμόρφωσαν σήμερα στη Wall Street οι προσδοκίες για μια συμφωνία στην Ουάσινγκτον που θα τερματίζει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου στο χρέος, με τους δείκτες να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη από τον Ιανουάριο σημειώνοντας άλμα άνω του 2%.

Ο Dow Jones κέρδισε 323 μονάδες καταγράφοντας τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τις 2 Ιανουαρίου όταν είχε κερδίσει 308 μονάδες.

Οι δείκτες κινήθηκαν σε ανοδικό έδαφος από την αρχή των συναλλαγών,

ενώ διεύρυναν τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι έχουν διαμορφώσει μια νέα πρόταση για την προσωρινή αύξηση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Η πρόταση τους προβλέπει την αύξηση της ανώτατης οροφής του χρέους για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα την έναρξη των συνομιλιών για τις αναγκαίες περικοπές κυβερνητικών δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων ωστόσο δεν προβλέπει το ξεπάγωμα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που δεν λειτουργούν ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του Κογκρέσου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του νέου δημοσιονομικού έτους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner εξέφρασε την ελπίδα του ο Αμερικανός πρόεδρος να εκλάβει την πρόταση σαν μια προσπάθεια να επιτευχθεί αμοιβαίος συμβιβασμός. "Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Boehner λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο.

Μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών της Γερουσίας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew είχε προειδοποιήσει ότι η προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους συνεχίζει να ισχύει, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε το υπουργείο θα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που διαθέτει και δεν θα έχει πλέον την ικανότητα να δανείζεται.

Κάλεσε παράλληλα το Κογκρέσο να συμφωνήσει άμεσα στην αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ΗΠΑ καθώς και σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση το ξεπάγωμα όλων των λειτουργιών της.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 323,00 μονάδες (2,18%) κλείνοντας στις 15.126,00 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 82,90 μονάδων (2,26%) και έκλεισε στις 3.760,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 36,10 μονάδων (2,18%) κλείνοντας στις 1.692,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Boeing κλείνοντας στα 118,90 δολ. με άνοδο 4,43 δολ. ή σε ποσοστό 3,87%. Ακολούθησαν η UnitedHealth Group με κέρδη 3,64% και κλείσιμο στα 73,98 δολ. και η Nike η οποία έκλεισε στα 73,44 δολ. με άνοδο 3,60%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,07 δολ. ή σε ποσοστό 1,39% και έκλεισε στα 4,98 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σημείωσαν "άλμα" την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 66.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 374.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Η αύξηση αυτή, η οποία είναι μεγαλύτερη των τελευταίων σχεδόν 12 μηνών, ώθησε τις αιτήσεις στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των αιτήσεων στις 312.000.

Σύμφωνα με το υπουργείο σχεδόν το 50% της αύξησης προέρχεται από την Καλιφόρνια η οποία προχωρά σε αλλαγές των ηλεκτρονικών συστημάτων της, ενώ 15.000 προήλθαν από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έμειναν εκτός εργασίας λόγω του κυβερνητικού shutdown.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 20.000 στις 325.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 16.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 2,905 εκατ. αιτήσεων την εβδομάδα που έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα