Ανοδικό φίνις στη Wall Street

Σε ανοδικό έδαφος τερμάτισαν τελικά τις συναλλαγές της Τρίτης οι δείκτες της Wall Street, αντιδρώντας ανοδικά λίγο πριν το κλείσιμο καθώς οι προσδοκίες για ένα επιθετικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρώπη αντιστάθμισαν την ανησυχία της αγοράς μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

και ενώ τα αποτελέσματα της Morgan Stanley δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook - WEO) το ΔΝΤ αναφέρει ότι περιμένει ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης να ενισχυθεί στο 3,5% το 2015 από 3,3% το 2014. Ωστόσο, η μέτρηση του 2015 είναι μειωμένη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα το Ταμείο τον Οκτώβριο του 2014. Για το 2016 το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψη του στο 3,7% από 4% προηγουμένως.

Το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του μόνο για την αμερικανική οικονομία, ενώ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Κίνα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 3,66 μονάδες (0,02%) κλείνοντας στις 17.515,23 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 20,46 μονάδων (0,44%) και έκλεισε στις 4.654,85 μονάδες.O S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,13 μονάδων (0,15%) κλείνοντας στις 2.022,55 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Coca Cola κλείνοντας στα 43,16 δολ. με άνοδο 0,63 δολ. ή σε ποσοστό 1,48%. Ακολούθησαν η American Express με κέρδη 1,42% και κλείσιμο στα 87,26 δολ. και η Cisco Systems, η οποία έκλεισε στα 28,07 δολ. με άνοδο 1,41%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Johnson and Johnson (-2,64%), η Intel (-1,02%) και η Goldman Sachs (-0,90%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,1 δολ. ή σε ποσοστό 6,02% και έκλεισε στα 1,56 δολ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε παράλληλα σήμερα στα εταιρικά αποτελέσματα με την Morgan Stanley να ανακοινώνει αύξηση κερδών για το τελευταίο τρίμηνο χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη 1,04 δισ. δολ. ή 47 cents ανά μετοχή, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση για έκτακτα στοιχεία τα κέρδη ήταν 39 cents ανά μετοχή. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα προσαρμοσμένα κέρδη στα 48 cents ανά μετοχή.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 7,76 δισ. δολ. ή 7,51 δισ. δολ. εάν αφαιρεθούν οι λογιστικές προσαρμογές. Οι αναλυτές ανέμεναν 8,08 δισ. δολ.

Από τον κλάδο των αερομεταφορών η Delta Air Lines Inc. ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοινώνοντας έσοδα 8,24 δισ. δολ. για το δ΄ τρίμηνο, μέγεθος ενισχυμένο κατά 4,6% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η Halliburton Co. ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα με τα προσαρμοσμένα κέρδη να διαμορφώνονται στα 1,19 δολ. ανά μετοχή ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για κέρδη 1,10 δολ. ανά μετοχή. Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό κλάδο προειδοποίησε ωστόσο ότι το 2015 θα μπορούσε να είναι ένα προκλητικό έτος.

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησε ελαφρώς η εμπιστοσύνη των Αμερικανών κατασκευαστών τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικιών (NAHB).

Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης της NAHB υποχώρησε στις 57 μονάδες τον Ιανουάριο από 58 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2005, όπως ανακοίνωσε η NAHB.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνουν ότι οι κατασκευαστές είναι σε γενικές γραμμές περισσότερο αισιόδοξοι για τις τάσεις στις πωλήσεις τους. Ο δείκτης συμπλήρωσε επτά διαδοχικούς μήνες πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κέρδισαν έδαφος εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Οι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεδομένης της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και της ραγδαίας υποχώρησης των τιμών το τελευταίο διάστημα.

Στην Κίνα τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 7,4% το περασμένο έτος, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη 7,2%. Αυτός ήταν ωστόσο ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 1990 για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα