Ανησυχία στην Ευρωζώνη

Παρέμβαση που αντικρούει τις φωνές όσων διαμηνύουν ότι η ευρωζώνη είναι σήμερα επαρκώς προετοιμασμένη να δεχθεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έκανε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι. Οπως είπε, «αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και άλλες χώρες θα αρχίσουν να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, υπό τα χτυπήματα της κερδοσκοπίας». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, «η Ευρώπη γεννήθηκε με βάση την αλληλεγγύη, για να λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα όλων. Το να εγκαταλειφθεί η ενότητα είναι μια τεράστια οπισθοχώρηση».

«Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του ΑΕΠ της ζώνης του Ευρώ, σίγουρα πολύ λίγο. Αν όμως εξέλθει του κοινού νομίσματος, η κερδοσκοπία, αφού καταβροχθίσει την Αθήνα, θα συνεχίσει να πεινάει... θα φτάσει στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην συνέχεια στην Ιταλία και στη Γαλλία», εκτίμησε ο Πρόντι.

Το Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και κάλεσε την Ευρώπη να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.

«Να σταματήσουμε να φωνάζουμε στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Πρέπει να τους αφήσουμε να αποφασίσουν μόνοι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρίνισε πάντως πως «δεν υπάρχει περίπτωση αποφυγής του αυστηρού προγράμματος λιτότητας».

Σκληρότερη στάση έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αν δεν καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διάσωσής της.

«Εάν οι συμφωνίες δεν τηρηθούν, αυτό σημαίνει ότι δεν πληρούνται οι όροι για να συνεχίσουμε με μια χώρα που δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της», συμπλήρωσε.

Νέα πρόκληση από το Der Spiegel

Εν τω μεταξύ, με νέο προκλητικό πρωτοσέλιδο που φέρει τον τίτλο «Αντίο Ακρόπολη» κυκλοφορεί τη Δευτέρα το γερμανικό Der Spiegel. Στις εσωτερικές σελίδες το περιοδικό φιλοξενεί μακροσκελές δημοσίευμα στο οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τώρα το ευρώ»  .

Στο εξώφυλλο του τεύχους απεικονίζεται διαλυμένη η Ακρόπολη και δύο κίονες, πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και θρυμματιστεί το ευρώ.

«Μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β' για την Ελλάδα, καθώς η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε. Ολο και περισσότεροι πλέον συνειδητοποιούν ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα