Ανησυχία για τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε την Τετάρτη τους πρώτους της βομβαρδισμούς σε δύο επαρχίες της κεντρικής Συρίας. Σύμφωνα με πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας, οι επιθέσεις είχαν στόχο κυρίως μέλη του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία και ισλαμιστές αντάρτες. Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε τις επιθέσεις μεταδίδοντας ότι οι στόχοι των αεροσκαφών ήταν κυρίως θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι προσωρινές και θα συνεχιστούν για όσο διάστημα ο συριακός στρατός

πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον θέσεων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πρόκειται για μια προσωρινή υποστήριξη για την περίοδο των επιθέσεων που εξαπολύει ο συριακός στρατός», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στην Μόσχα.

«Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, αυτή δεν αποτελεί μια εύθραυστη συμφωνία, αλλά μια επείγουσα ανάγκη. Υπάρχουν δίαυλοι ανταλλαγής πληροφοριών που πρόκειται να ενεργοποιηθούν πιο αποτελεσματικά στο εξής», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας πραγματοποίησε σήμερα 20 πτήσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας, πραγματοποιώντας πλήγματα σε οχτώ στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

Το υπουργείο ανέφερε πως ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν ένα στρατηγείο του Ισλαμικού Κράτους και κέντρα επιχειρήσεων σε μια ορεινή περιοχή, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Από τις επιθέσεις δεν επλήγησαν πολιτικές υποδομές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψε σήμερα να μην λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια του Πενταγώνου για τις επιχειρήσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων ενάντια σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία.

«Όλα ειπώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μην ακούτε τις κατηγορίες του Πενταγώνου για τις αεροπορικές επιθέσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους».

Την ανησυχία του για την επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Συρία εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εξέφρασε την ελπίδα να μην έκλεισαν σήμερα οι πόρτες που άνοιξαν με τόσο κόπο το τελευταίο διάστημα για να επιτευχθεί λύση στην συριακή διένεξη.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα