Ανησυχία για ανασφάλιστες έγκυες και παιδιά

Μείζον κοινωνικό πρόβλημα αποτελεί στη χώρα μας η δυσκολία πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, των ανασφάλιστων εγκύων γυναικών και παιδιών.

Όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, παιδίατρος κα Λιάνα Μαϊλλη, οι Γιατροί του Κόσμου της Ελλάδας ανησυχούν σοβαρά για τα σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των εγκύων γυναικών, στον ιατρικό έλεγχο της εγκυμοσύνης τους, καθώς και των παιδιών στις υπηρεσίες Υγείας.

Επίσης, ανησυχούν σοβαρά για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών που
μένουν ανεμβολίαστα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες καλούνται να καλύψουν την δαπάνη όλων των ιατρικών εξετάσεων, ενώ οι γονείς καλούνται να καλύψουν το κόστος των εμβολιασμών που είναι πια δυσβάσταχτο.

Από την πλευρά του, ο εθελοντής των Γιατρών του Κόσμου, Καθηγητής Νεογνολογίας κος Χρήστος Κώσταλος, αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα των παιδικών εμβολιασμών και την αναγκαιότητα τους.

Σύμφωνα με τον κο Κώσταλο, η ισχύουσα κατάσταση στην Υγεία, δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών και ως συνέπεια δεν επιτρέπει την προστασία τη δική τους, αλλά και γενικότερα της δημόσιας Υγείας.

Στην κατάσταση αντιμετώπισης των εγκύων στα χρόνια του μνημονίου αναφέρθηκε τέλος το μέλος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου, Γυναικολόγος, Γιάννης Μουζάλας, δηλώνοντας ότι στη χώρα μας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σταθερά πτώση των γεννήσεων κατά 20%, ενώ η αύξηση των ανασφαλίστων γυναικών δημιουργεί προβλήματα υγείας στην έγκυο και αδιάγνωστα προβλήματα υγείας στο κυοφορούμενο παιδί, που με τη σειρά τους δημιουργούν στρατιές μελλοντικών ασθενών.

Να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα των Γιατρών του Κόσμου είναι η έγκυος όπως και το παιδί αντίστοιχα, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας και βιβλιάρια Πρόνοιας για τις ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.

Έλενα Μπρέγιαννη
Keywords
Τυχαία Θέματα