Ανησυχεί η ΕΕ - Εμμένει η Αθήνα

Ανησυχία από την Ευρώπη για την πρόοδο των διαβουλεύσεων ΕΕ-Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να δηλώνει «Παραμένω ανήσυχος. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες και θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να ανασυνταχθούν». Η συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα δεν πρέπει να επικεντρώνεται στο χρέος της χώρας, αλλά

στο πώς η οικονομία της θα ανακτήσει ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος». Την ίδια ώρα, ο Α. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, απαντά: Οι απειλές σε εμάς δεν περνάνε, δεν υποχωρούμε».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε, εντολή να βάλει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, να υπάρξει διαδικασία ανάκτησης της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημειώνει ότι δεν περιμένει να δοθεί κάποια λύση κατά την αυριανή συνάντηση, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν πραγματοποιηθεί, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο η καγκελάριος με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι θεωρεί πολύ καλό το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ απηύθυνε την πρόσκληση, αλλά τόνισε ότι «απομένει και η ελληνική πλευρά να συμπεριφερθεί το ίδιο λογικά- εάν όλοι οι συμμετέχοντες το καταφέρουν αυτό αύριο, θα έχουμε κερδίσει πολλά»

Για την αποφυγή «ατυχήματος» με την Ελλάδα, έκανε λόγο σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του γαλλικού Κοινοβουλίου.

«Τώρα ήρθε η στιγμή, που η καγκελάριος είναι πεπεισμένη ότι είναι η σωστή στιγμή για να κάνει με τον κ. Τσίπρα μια διεξοδική συζήτηση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η καγκελάριος περίμενε τόσο καιρό προκειμένου να προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Το απόγευμα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, αλλά και της εξαμερούς συνάντησης με Μέρκελ - Ολάντ - Ντράγκι - Γιούνκερ και Τουσκ.

Τη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους της Κομισιόν για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, έδωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ένα Grexit θα ήταν περισσότερο από οδυνηρό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, καθώς οι καθυστερήσεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά, η οποία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 737,96 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,13%.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με ενδεχόμενη επέκταση του υφιστάμενου ορίου των 69,4 δισ. ευρώ του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ άντλησε νωρίτερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με αμετάβλητο κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα