Αλγερία: ανησυχεί ο Αλαίν Ζυπέ

Τον προβληματισμό του σχετικά με τη δήλωση Ολάντ ότι η διαχείριση της κρίσης στην Ιν Αμένας από την Αλγερία, ήταν «η κατάλληλη επιλογή» και την ανησυχία του για την εμπλοκή των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στο Μάλι, εξέφρασε σήμερα το πρωϊ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe1, ο πρώην υπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

«Κατανοώ τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Αλγερία» είπε, «η οποία ήταν, για χρόνια, αντιμέτωπη με την τρομοκρατία. Και εμείς όμως έχουμε κάθε δικαίωμα να υποβάλουμε ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ήταν οπωσδήποτε χρήσιμο το να χαρακτηρίσουμε

την αλγερινή αντίδραση ώς την πλέον «κατάλληλη επιλογή».

Ο Αλέν Ζιπέ αναφέρθηκε στη στρατηγική θέση της Αλγερίας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για τη Γαλλία το να πείσει τις αλγερινές αρχές να ενδιαφερθούν περισσότερο για το τι συμβαίνει στο Μαλί . «Εχουμε ανάγκη τη συμμετοχή της Αλγερίας έξω από τα σύνορά της» πρόσθεσε.

Αντιδρώντας στην πρωϊνή είδηση ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και κατέστρεψαν στην πόλη Τιμπουκτού, σημαντική αποθήκη πυρομαχικών των ισλαμιστών, ο Αλέν Ζιπέ υποστήριξε ότι η Γαλλία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φθάσει.

Ο βομβαρδισμός αυτός είναι ο πρώτος που γίνεται σε βάθος στο έδαφος του Μάλι. «Εχουμε να κάνουμε επομένως με μία στρατηγική ουσιαστικής εμπλοκής μας για ανακατάληψη του βόρειου τμήματος της χώρας, που είναι εντελώς διαφορετική από το να συντρέξουμε τις δυνάμεις του Μαλί και να εμποδίσουμε την κάθοδο των ισλαμιστών στην πρωτεύουσα Μπαμακό, όπως ειπώθηκε στην αρχή. Θα ήθελα η Γαλλία να ξεκαθαρίσει τη θέση της».

Οι από αέρος επιχειρήσεις με αεροπορικές επιδρομές, προβληματίζουν λιγότερο τον Γάλλο πολιτικό, απ'ότι η επί του εδάφους ανάπτυξη των χερσαίων γαλλικών δυνάμεων.

«Θα επαναλάβω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε, «και να μην κάνουμε την απερισκεψία στέλνοντας στο έδαφος, όπως κάνουμε αυτές τις ώρες, του στρατιώτες μας. Η ανάπτυξη των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων δεν θα πρέπει να γίνει παρά μόνο στο πλαίσιο αφρικανικού στρατεύματος. Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε το αφρικάνικο στράτευμα να συντονισθεί, εκπαιδευθεί και μεταβιβασθεί στην περιοχή το γρηγορότερο δυνατό».

Ο Αλέν Ζιπέ καυτηρίασε στη συνέχεια τις καθυστερήσεις, μεμψιμοιρίες τόσο της Ευρώπης, όσο και του ΟΗΕ που δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να υλοποιήσουν προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εκπαίδευση των αφρικανικών δυνάμεων.

Πρόσθεσε τέλος ότι προϋπόθεση για την όποια επιτυχή εξέλιξη στο Μάλι η αποκατάσταση της νομιμότητας της ηγεσίας στο Μπαμακό που σήμερα απορρέει από προηγούμενο πραξικόπημα και αμφισβητείται από πολλούς.

« Δεν θα μπορέσουμε να επιβάλουμε την εξουσία του Μπαμακό σε ολόκληρη την επικράτεια του Μαλί, εάν δεν αναγνωρισθεί η νομιμότητα της ηγεσίας » κατέληξε ο Αλέν Ζιπέ.

Μεταφορά σορών

Ρουμανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο C-27J Spartan του στόλου αερομεταφορών θα αναχωρήσει για την Αλγερία για να παραλάβει τις σορούς των δύο Ρουμάνων που έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου Ιν Αμένας, ανακοίνωσε ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας, Μιρτσέα Ντούσα.

Αίτημα για τη μετάβαση του στρατιωτικού αεροσκάφους στην Αλγερία κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τίτους Κορλάτεαν.

Ο θάνατος του Ρουμάνου πολίτη ανακοινώθηκε χθες από το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών."Το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου, οι αρχές της Αλγερίας ανακοίνωσαν επίσημα στην πρεσβεία της Ρουμανίας στο Αλγέρι ότι ένας Ρουμάνος πολίτης που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις Ιν Αμένας στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης έχασε τη ζωή του. Ο θάνατός του επήλθε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα. Μόλις οι ρουμανικές αρχές επιβεβαιώσουν και άλλες πληροφορίες θα τις δημοσιοποιήσουν" ανέφερε η ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, ανακοίνωσε ότι ένας Ρουμάνος που κρατήθηκε όμηρος μαζί με άλλους εργαζόμενους του πολυεθνικού ομίλου έχασε τη ζωή του επίσης στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι οι αρχές της Αλγερίας δεν ένημερωσαν πλήρως και ορθώς τις ρουμανικές αρχές για την πραγματική κατάσταση της υγείας των Ρουμάνων πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα