Ανέκτησε τις 15.000 μονάδες ο Dow, διεύρυνε το ανοδικό σερί ο S&P

Με τον Dow να ολοκληρώνει πάνω από τις 15.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 23 Αυγούστου, τον Nasdaq να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2000 και τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα οι συναλλαγές στην Wall Street.

Οι δείκτες κατέγραφαν από την έναρξη των συναλλαγών κέρδη έχοντας ως ώθηση τα θετικά στοιχεία από την Ιαπωνία και την Κίνα τα οποία έφεραν σε δεύτερη μοίρα της

εξελίξεις στη Συρία.

Όσον αφορά στην Fed, η μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των καταστάσεων μισθοδοσίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στην ατζέντας της συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής απόσυρσης του προγράμματος ομολόγων.

Αναφερόμενος σε αυτό θέμα ο πρόεδρος της San Francisco Federal Reserve Bank, John Williams, δήλωσε πως η αύξηση των επιτοκίων δεν θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον έως το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ο Williams πρόσθεσε πως δεν αναμένει καμία αύξηση από την κεντρική τράπεζα μέχρι η ανεργία υποχωρήσει στο 6,5%.

Ο δρόμος θα είναι μία διαδικασία πολλών βημάτων που θα μας πάνε από το 85 στο μηδέν, σημείωσε ο Williams αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων και τη διάρκειά της.

Από το μέτωπο της οικονομίας θετικά συνέβαλε η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών κατά 7,2% τον Αύγουστο αλλά και η ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο στο 3,8% από 2,6%.
Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 140,62 μονάδες (0,94%) κλείνοντας στις 15.063,12 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 46,17 μονάδων (1,26%) και έκλεισε στις 3.706,18 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 16,54 μονάδων (1%) κλείνοντας στις 1.671,71 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 29 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 1 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Caterpillar κλείνοντας στα $85,59 με άνοδο 2,2 δολ. ή σε ποσοστό 2,64%. Ακολούθησαν η Travelers Companies Inc με κέρδη 2,11% και κλείσιμο στα $82,19 και η Alcoa, η οποία έκλεισε στα $8,08 με άνοδο 2,02%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

H Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,28 ή σε ποσοστό 7% και έκλεισε στα 4,28 δολ.

Στο επίκεντρο ωστόσο συνεχίζει να βρίσκεται η Συρία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναμένεται απευθύνει διάγγελμα την Τρίτη. Παράλληλα το Κογκρέσο επιστρέφει σε κανονική λειτουργία μετά τη διακοπή του καλοκαιριού με του Γερουσία να αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών, Walid Al-Moualem, δήλωσε ότι η χώρα του καλωσορίζει την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά της όπλα. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov με δηλώσεις του υποστήριξε το αίτημα του Αμερικανού ομολόγου του John Kerry για παράδοση από τη Συρία των χημικών όπλων σε διεθνή έλεγχο και την καταστροφή τους.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, δια στόματος του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να συζητήσει με τη Ρωσία για να προσδιορίσουν εάν είναι αξιόπιστη η πρόταση. Ο Ρόουντς προειδοποίησε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις πιέσεις που ασκεί στη Δαμασκό, εκφράζοντας αμφιβολίες για μια τακτική που έχει ως στόχο να καθυστερήσει την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.
Από το μέτωπο των επιχειρήσεων, με κέρδη 1,6% στα 506,17 δολ. έκλεισε η μετοχή της Apple καθώς η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει αύριο την νέα έκδοση του iPhone.

Η Delta Air Lines θα αντικαταστήσει την BMC Software στη σύνθεση του S&P 500. Η αντικατάσταση των μετοχών θα γίνει μετά το κλείσιμο της Τρίτης, όταν και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της BMC από την Bain Capital LLC. Η μετοχή της Delta ενισχύθηκε 9,4% κλείνοντας στα 21,76 δολ.

Τέλος, στην εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Molex Inc. έναντι 38,5 δολ. ανά μετοχή θα προχωρήσει η Koch Industries. Το τίμημα είναι 31% υψηλότερο σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ το συνολικό ύψος της συμφωνίας ανέρχεται περίπου σε 7,2 δισ. δολ. Η μετοχή της Molex σημείωσε άνοδο 31,66% στα 38,63 δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα