Αναβάθμιση της Ελλάδας

Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, σε "CCC+", από "CCC-" προηγουμένως, αναβάθμισε η Standard & Poor's, με outlook αξιολόγησης "σταθερό". Παράλληλα, επαναδιατύπωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας σε "C".

Στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες προοπτικές για τη ρευστότητα στον απόηχο της συμφωνίας,

επί της αρχής, που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup και προβλέπει μία τριετή δανειακή σύμβαση μέσω του ESM, σε συνδυασμό με το τρίμηνο δάνειο-γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ, με το οποίο η χώρα αποπλήρωσε τις οφειλές προς ΕΚΤ και ΔΝΤ.

"Θεωρούμε συνεπώς πως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας από το εμπορικό χρέος δεν είναι πλέον αναπόφευκτο στο διάστημα των επόμενων 6 έως 12 μηνών. Με το δάνειο-γέφυρα, η Ελλάδα αποπλήρωσε εμπρόθεσμα την οφειλή των 3,49 δισ. δολαρίων προς την ΕΚΤ. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η φερεγγυότητα της Ελλάδας τα επόμενα έτη συνεχίζει να εξαρτάται από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και από τυχόν μελλοντική ανακούφιση για τη χρηματοδότηση των επίσημων υποχρεώσεών της", σημειώνει η S&P.

Πηγή: Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα