Αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις

Ορατός είναι ο κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά και αυξήσεων στις τιμές βασικών εισαγόμενων ειδών, μετά την απόφαση και δεύτερου μεγάλου ομίλου εξαγωγικών πιστώσεων να προχωρήσει σε διακοπή των ασφαλίσεων των πιστώσεων προς τη χώρα μας.

Περίπου 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν, ήδη, να ανταπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας, αφενός μεν της διακοπής ασφαλιστικής κάλυψης φορτίων προς την Ελλάδα αφετέρου δε, εξαιτίας της μείωσης των ορίων της ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. Κάτι

τέτοιο θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να «σπάσουν» τις παραγγελίες τους στο όριο της επιτρεπτής πίστωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα μεταφορικά τους έξοδα.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), προσθέτοντας ότι «σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται πλέον το ελληνικό εμπόριο, μετά και την απόφαση του πολυεθνικού ομίλου Euler Hermes να διακόψει την ασφάλιση των πιστώσεων των εξαγωγών προς την Ελλάδα» και σημειώνεται πως η Euler Hermes είναι η δεύτερη εταιρεία που λαμβάνει τέτοια απόφαση μετά την Coface.

Η απόφαση του Euler Hermes μπορεί να μεταφραστεί σαν μία προσπάθεια μείωσης της έκθεσης του ομίλου στη χώρα μας, ενώ με αυτόν τον τρόπο προεξοφλείται, τρόπον τινά, πως οι φόβοι για επιστροφή της χώρας στη δραχμή είναι βάσιμοι, σημειώνει η ΕΣΕΕ. Η ουσία όμως για τους εμπόρους είναι πως οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς, τις παραγγελίες τους.

Η εξέλιξη αυτή για το εμπόριο αλλά και για την εγχώρια βιομηχανία-βιοτεχνία, κρίνεται ως εξαιρετικά ανησυχητική. Η αξία των εισαγωγών των αγαθών στη χώρα για το 2011 ανήλθε σε 54,3 δισ. ευρώ, ενώ μετά τη διακοπή κάλυψης από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 20 δισ ευρώ μετρητά για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες, καύσιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα