Ανάκληση πρεσβευτών από τη Συρία

Η Ιταλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τη Συρία «για διαβουλεύσεις» μετά «τις απαράδεκτες βιαιότητες που διαπράχθηκαν από το καθεστώς της Δαμασκού», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ιταλική πρεσβεία στη συριακή πρωτεύουσα παραμένει «ανοικτή και λειτουργική για να εγγυάται τη βοήθεια προς τους συμπολίτες που είναι παρόντες στη χώρα και συνεχίζει να παρακολουθεί με τη μεγαλύτερη προσοχή τις εξελίξεις της τρέχουσας πολύ σοβαρής κρίσης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τη Δευτέρα, υπενθυμίζεται στο κείμενο,

ο γενικός γραμματέας του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών είχε εκφράσει στον πρεσβευτή της Συρίας στη Ρώμη Χαντούρ Χάσαν την «αυστηρότερη καταδίκη και την αγανάκτηση της ιταλικής κυβέρνησης για τις απαράδεκτες βιαιότητες που διαπράττονται από το καθεστώς της Δαμασκού σε βάρος του άμαχου πληθυσμού».

Χθες η Βρετανία είχε ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της ενώ οι ΗΠΑ έκλεισαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό.

Την ίδια ώρα, και η Γαλλία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ενόψει της επιδείνωσης της καταστολής που ασκεί το καθεστώς της Δαμασκού σε βάρος του πληθυσμού του, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν να ανακαλέσουν για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στη Συρία», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως δεν έχει την πρόθεση να ανακαλέσει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στη Συρία, επειδή θεωρεί πως είναι σημαντικό «να διατηρήσει επιτόπου εκπροσώπους» για να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης.

«Δεν σχεδιάζουμε να αποσύρουμε αυτή τη στιγμή τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας. Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να κρατήσουμε επιτόπου τους αντιπροσώπους μας επειδή δεν υπάρχει ελεύθερος Τύπος για να ενημερώνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ Μίχαελ Μαν. 

Keywords
Τυχαία Θέματα