Ανάκαμψη στο βάθος του τούνελ

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, θετικός για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat για την ύφεση στην Ελλάδα. Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η δεύτερη εκτίμηση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πρώτη εκτίμηση
που δημοσιοποιήθηκε στις 15 Μαΐου. Εν τω μεταξύ, δόθηκε αργά το βράδυ στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο Πολ Τόμσεν τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αλλά, όπως είπε, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στην έκθεση γίνεται αυτοκριτική για τα λάθη του πρώτου μνημονίου που οδήγησαν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας, ενώ το πρόγραμμα δεν απέφερε τον έλεγχο του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές όπως είχε σχεδιαστεί. Μεγάλο μέρος της ευθύνης επιρρίπτεται στη ευρωπαϊκή πλευρά για την καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων αλλά και στο έλλειμμα συντονισμού στο εσωτερικό της τρόικας.

Πάντως σε αυστηρά εμπιστευτικό εσωτερικό του έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal, το ΔΝΤ προχωρά σε αυτοκριτική για τα λάθη χειρισμού για την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα αλλά και στην παραδοχή για τη ζημιά που θα προκαλούσε η λιτότητα στην οικονομία της Ελλάδας. Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι ήταν πολύ αισιόδοξο για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας στις αγορές όπως και για την πολιτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Στρέφεται και κατά της κυβέρνησης γιατί δεν υλοποίησε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στήριζαν τον ιδιωτικό τομέα ενώ και το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έπεσε άνισα στην κοινωνία.


Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2014,αφού η ανταπόκριση στις δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης φέρνει την Ελλάδα στα πρόθυρα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες τάσεις και συνθήκες.
Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή την επιστολή Σαμαρά στην Κριστίν Λαγκάρντ στις 17 Μαΐου. Επισημαίνουν ότι πρόκειται για συνοδευτική επιστολή με αφορμή την ανά τρίμηνο επικαιροποίηση του οικονομικού προγράμματος και αναφέρεται στα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί. Με αφορμή την επιστολή Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η σπουδή του πρωθυπουργού να στείλει επιστολή προς το ΔΝΤ, έναν χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος, είναι η πιο ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας του προγράμματος, συνοδευόμενη από την πρόθεση λήψης και νέων μέτρων».
Για διήμερη επίσκεψη στη Φινλανδία αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου θα μιλήσει σε οικονομικό φόρουμ με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα