«Ανάγκη για άμεσες αλλαγές»

Την ανάγκη άμεσων αλλαγών για τον εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, τόνισε η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου κατά την τοποθέτησή της σε συνέδριο που διοργάνωσε η οργάνωση "Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς" σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε σε μια σειρά από παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, η θεραπεία των οποίων είναι απαραίτητη για την επιβίωσή του. "Επικρατεί απόλυτη ανομία", τόνισε η υπουργός. "Υπάρχει έλλειψη κανόνων σε ένα σύστημα που φτιάχνει
τον αυριανό πολίτη", πρόσθεσε. 

Η υπουργός Παιδείας ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην ενότητα "Παιδεία και Ακεραιότητα" με ένα δεδομένο: τις χαμηλές επιδόσεις που παρουσιάζουν οι Έλληνες μαθητές και φοιτητές στις διεθνείς αξιολογήσεις. "Την ίδια στιγμή, έχουμε την καλύτερη αναλογία μαθητών - καθηγητών στις χώρες του ΟΟΣΑ, έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων στο Λύκειο, τον μεγαλύτερο αριθμό ωρών διδασκαλίας, εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εργαστηρίων και πολύ καλές υποδομές. Τα δεδομένα αυτά θα έπρεπε να μας οδηγήσουν σε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ένα σύστημα στο οποίο κανένας δεν εμπιστεύεται κανέναν: ο μαθητής τον διδάσκοντα, ο διδάσκων τον μαθητή, ο διδάσκων την πολιτεία, η πολιτεία τον διδάσκοντα" τόνισε η κα Διαμαντοπούλου για να προσθέσει ότι "δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες". 

Στις μεγάλες αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, η υπουργός Παιδείας ενέταξε ακόμη την έλλειψη αξιολόγησης. "Τα τελευταία 35 χρόνια δεν έχει αξιολογηθεί κανείς διδάσκων", τόνισε αναφέροντας ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα: Εθελοντικά ζήτησαν να αξιολογηθούν 5.000 μονάδες για να μείνουν τελικά μόλις 600, εξαιτίας των αντιδράσεων στο εσωτερικό των σχολείων.

    Η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι όπως και άλλοι ζωτικοί τομείς της κοινωνίας έτσι και το σύστημα της εκπαίδευσης σχεδιάστηκε πάνω σε μια λογική ισορροπιών. "Το σύστημα έπρεπε να βολέψει 140 ειδικότητες, όλες οι ενώσεις επιστημόνων έπρεπε να έχουν μερίδιο στα λύκεια", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Όλα αυτά μας οδήγησε σε έναν απόλυτο ανορθολογισμό, ο οποίος συνδέεται άμεσα από την ακεραιότητα", σημείωσε η υπουργός. "Η ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος είναι αναγκαία", πρόσθεσε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ηλεκτρονικό πρόγραμμα διανομής συγγραμμάτων "Εύδοξος" που υιοθέτησε το υπουργείο και με το οποίο το κόστος σε ορισμένες σχολές μειώθηκαν έως και 1000%. "Αυτή η μικρή αλλαγή δεν είναι θέμα ακεραιότητας των διοικήσεων των πανεπιστημίων, των πρυτάνεων και των καθηγητών, των φοιτητικών συλλόγων, των εκδοτών;", διερωτήθηκε η υπουργός.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με ένα μήνυμα ενότητας και συναίνεσης: "Σε αυτήν την πολύ δύσκολο περίοδο ερχόμαστε όλοι προ των ευθυνών μας", τόνισε. "Είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα πέλαγος και να ψάχνουμε ένα λιμάνι. Σε αυτό το πέλαγος αυτό το καράβι δεν μπορεί ν
Keywords
Τυχαία Θέματα