Αμφιβολία για την έκβαση της δανειακής σύμβασης

Αμφιβολία και στάση αναμονής παρατηρείται εκ μέρους αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και ΜΜΕ όσον αφορά τις προοπτικές που διαγράφονται μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση του 2ου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ πολλοί αναλυτές επιμένουν να υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας
και εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη «παραμένει ανοικτό».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι ακόμη και με την εξασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, δεν μπορεί να αποκλειστεί «ένα κακό αποτέλεσμα», δεδομένου ότι η τελική έκβαση του όλου εγχειρήματος εξαρτάται από την ολοκλήρωση του PSI, τη σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή των επιτοκίων, την εφαρμογή καίριων μεταρρυθμίσεων και την έγκριση του δανείου από εθνικά κοινοβούλια κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι περισσότερες τοποθετήσεις των μελών συνέκλιναν στο γεγονός ότι όλα θα εξαρτηθούν από την «πιστή εφαρμογή» του προγράμματος.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται ότι δεν έκανε καμία νύξη για το ποσό συμμετοχής του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση και αυτό, όπως είχε δηλώσει η ίδια στις Βρυξέλλες, θα αποφασιστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Επίσης, εκτιμάται ότι το ΔΝΤ θα περιμένει την ολοκλήρωση του PSI και μετά να αποφασίσει για το ποσό συμμετοχής του Ταμείου.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των αμερικανικών ΜΜΕ εμφανίζεται με επιφυλάξεις έναντι της πρόσφατης συμφωνίας για την Ελλάδα. Μερικά δημοσιεύματα επικαλούνται αξιωματούχους του οικονομικού κλιμακίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ και στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, εξακολουθώντας να προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι «πολλοί αναλυτές δεν διερωτώνται εάν το πρόγραμμα θα αποτύχει, αλλά πότε θα συμβεί αυτό», όπως σημειώνεται σε άρθρο της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Στην ίδια εφημερίδα καταγράφεται η εκτίμηση ότι «για την Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερα εάν η Ευρώπη την άφηνε να χρεοκοπήσει πριν από δύο χρόνια, μειώνοντας το χρέος της σε διαχειρίσιμα επίπεδα και αντιμετωπίζοντας νωρίτερα τις οικονομικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων».

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» επίσης, με κύριο άρθρο της, εκφράζει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου της από το ευρώ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κυρίως στην Ελλάδα και τις άλλες προβληματικές χώρες, αλλά και στις ισχυρές χώρες, όπου θα πρέπει να ενισχυθεί η εσωτερική κατανάλωση. Ζητούμενο επίσης, τονίζεται χαρακτηριστικά, αποτελεί η ανάσχεση της ύφεσης και η στήριξη της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, το «υψηλό πρωτόγνωρο δάνειο» που εγκρίθηκε για την Ελλάδα, τής εξασφαλίζει μια σημαντική μείωση του χρέους της, ενώ αποτρέπει την κατάρρευση των ευρω

Keywords
Τυχαία Θέματα